Правлячий архієрей подякував настоятелю та вірянам за стійкість у вірі та труди — люди плакали.

15 листопада 2016 року митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій  у співслужінні численного духовенства здійснив освячення престолу новозбудованої церкви на честь святого апостола і євангеліста Луки у селі Білогородка на Дубенщині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

«Сьогодні я низько вклоняюся вам за ваші труди і наполегливість, за те, що у важкі часи, коли тривають гоніння на нашу Церкву, ви не залишили Православ’я, не пішли в розкол, а навпаки, заклали стійкий фундамент для утвердження віри Христової на багато років у вашому селі», — сказав митрополит Варфоломій.

Релігійна громада парафії на честь святителя Луки вимушена була будувати новий храм після того, як розкольники з «Київського патріархату» захопили їхню церкву у 2014 році.

Свою активну рейдерську діяльність на Рівненщині розкольники розпочали восени 2014 року і за підтримки радикалів із «Правого сектору» захопили ряд храмів і в Дубенському районі, серед яких була церква апостола і євангеліста Луки у с. Білогородка. Та місцевий настоятель протоієрей Віталій Чайка і його паства, а це близько 200-т вірян, не піддалися розпачу, а вирішили звести новий храм. Увесь період, поки тривало будівництво, богослужіння звершували в пристосованій кімнаті приватного сільського будинку хористки Марії Остапчук.

В той же час, про це ми писали раніше, захоплений розкольниками храм пустував — на богослужіння навіть у недільний день до церкви приходило всього 10-15 чоловік.

Власну земельну ділянку для зведення нової церкви подарував громаді вірянин Євген Фесюк. Кошти на будівництво збирали усім селом, чимало допомогли благодійники, тому, не дивлячись на перепони зі сторони розкольників та місцевої влади, вже 8 вересня 2015 року відбулася закладка капсули і освячення фундаменту майбутньої церкви. Через рік, 8 вересня цього року, в храмі було звершено першу Божественну літургію. Ще два місяці тривали оздоблювальні роботи, і 15 листопада, в день пам’яті мучеників Акиндина, Пігасія, Афонія, Елпідифора, Анемподиста, у Білогородці було освячено новий красень-храм на честь святого апостола і євангеліста Луки.

91Освячення престолу та Божественну літургію очолив митрополит Варфоломій у співслужінні благочинного церков 1-го Дубенського благочиння митрофорного протоієрея Анатолія Богданова, настоятеля храму протоієрея Віталія Чайки та духовенства району.

Під час богослужіння була звершена молитва за мир в Україні та поміж українцями. В стінах нового храму вона звучала по-особливому: люди плакали.

Протоієрея Віталія Чайку за ревне пастирське служіння та тверде стояння у Православній вірі було нагороджено хрестом з прикрасами. Владика Варфоломій відзначив благодійників грамотами Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та іншими нагородами.

Під час подячного молебну були виголошені молитви за усіх, хто долучився до появи у селі нового осердку Православ’я. Парафіяни Білогородки щиро подякували всім за спільну молитву, а милосердному Господу — за Його милість до їх багатостраждальної громади.

Раніше у інтерв’ю Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ, благочинний Дубенского благочиння протоієрей Анатолій Богданов розповів, як за рік релігійній громаді УПЦ, яка була виставлена з власного храму, вдалося побудувати нову велику цегляну церкву.

Просмотров: 1473

Залишити відповідь