Ініціатива розкольників обмежити доступ капеланів УПЦ до військових не знайшла підтримки у громадськості

В Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони відбулася зустріч представників різних конфесій, народних депутатів, військових ЗСУ та громадських експертів на тему інституту капеланства в Україні.

17 листопада 2016 року в  Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони відбувся круглий стіл на тему: «Розвиток капеланського служіння в Україні». У заході взяли участь представники Української Православної Церкви — голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, відповідальний секретар  відділу полковник запасу Валігурський Юрій Олексійович та голова Синодального відділу УПЦ у справах опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Народні депутати, представники різних релігійних конфесій та організацій, а також співробітники Збройних сил України та інших військових формувань, РНБО та громадські експерти обговорили питання розвитку військового капеланства в Україні, майбутній статус та функції капеланів.

Під час даного обговорення представниками «Київського патріархату» була винесена пропозиція обмежити доступ священикам канонічної Православної Церкви України до військовослужбовців.

Як прокоментував ситуацію відповідальний секретар Синодального військового відділу Юрій Олексійович Валігурський, ця ініціатива не знайшла підтримки серед присутніх.

Відповідаючи на їхній закид, митрополит Августин звернувся до досвіду Польщі, де у 1994 році вирішили створити інститут капеланства тільки з католицьких священиків. Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава, будучи на той момент відповідальним за духовну опіку військовослужбовців, закликав можновладців забезпечити духовний супровід своїм вірянам — православним військовим в армії на рівних правах з католиками. В результаті було прийнято рішення змінити законодавство і дати можливість здійснювати опіку військових священнослужителям усіх конфесій.

«Варто наголосити, що на відміну від Польщі, в лавах ЗСУ православних, які належать до УПЦ служить велика кількість — не менше, а можливо навіть більше ніж вірян «Київського патріархату»», — прокоментували у військовому відділі.

В результаті обговорення була висловлена ідея об’єднати зусилля комітетів національної безпеки і оборони та культури і духовності для спільної розробки базового законопроекту про військове капеланство. Учасники круглого столу вирішили, що за основу буде прийнятий законопроект, що розроблявся душпастирською радою при Міністерстві оборони, а релігійні конфесії будуть готувати до нього свої пропозиції, які винесуть на розгляд робочої групи орієнтовно через два тижні.

Фото risu.org.ua

Просмотров: 916

Залишити відповідь