Українці у більшості регіонах країни ходять до Української Православної Церкви — опитування

Такі дані надала 23 листопада 2016 року соціологічна фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс»  при Інституті соціології НАН України у результаті соцопитування «Релігійне життя України (вересень 2016)», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Звіт про проведене дослідження оприлюднив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН Олександр Вишняк, керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс», завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України.

Відповідно до соціологічних досліджень, Українська Православна Церква переважає на Донбасі (79% віруючих), Криму (71%), Південному Сході (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області) – 66%. Вона домінує на Півдні (Одеська, Миколаївська, Херсонська області) – 52% і Північному Сході (Полтавська, Чернігівська, Сумська області) – 45%.

У Києві та Центральній Україні (Вінницька, Житомирська, Київська, Черкаська та Кіровоградська області) спостерігається баланс віруючих УПЦ і «УПЦ КП» (35-36%).

Тільки на Буковині, Волині та у Хмельницькій області, згідно даних опитувань, віруючих, які відносять себе до «УПЦ КП», більшість — 48 %. Українська греко-католицька церква домінує в Галичині і Закарпатті, хоча в областях Донбасу, Криму і на Південному Сході її вірних менше 1%.

Згідно з цим опитуванням,  39% усіх віруючих — це віряни УПЦ. Соціологи підтвердили, що найбільш численною конфесією країни є Українська Православна Церква (на чолі з Митрополитом Онуфрієм).

Дослідження проводилось з 3 по 17 вересня 2016 року соціологічною фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». За національною стратифікованою квотною вибіркою було опитано 2001 респондента в усіх областях України з відповідною чисельністю населення 18+, а також у Криму, Севастополі та в окремих районах Донецької області, які не контролюються владою. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2.

Просмотров: 829

Залишити відповідь