ЗМІ про проблеми державно-церковних відносин в Україні

«Експерти вважають: життя суспільства стає все більш авторитарним зусиллями влади і радикалів, а проявляється це в релігійних і мовних питаннях», — пише кореспондент газети «Вести».

Аналізуючи останнє соціологічне дослідження Ukrainiаn Sociology Service, журналіст видання Тарас Козуб робить ряд важливих узагальнень, які стосуються релігійної ситуації в країні. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує статтю в цій частині.

3/5 громадян України виступають проти втручання держави в справи церкви. І лише 8% опитаних підтримують законопроект про контроль над діяльністю УПЦ.

Проект закону про посилення контролю над діяльністю церков нардепа Віктора Єленського не схвалюють 40,9% українців (навіть серед вірян УПЦ КП, яким проект був би вигідний, супротивників більше третини).

«Суть їх бажання — обмежити Церкву адміністративно, заснувавши «експертну оцінку» документів для перереєстрації, а потім самостійно призначати єпископів і Предстоятеля Церкви. А ще, за їхньою логікою, будь-яка стороння людина може голосувати за перехід приходу в іншу юрисдикцію — за таким принципом вже були захоплені десятки храмів УПЦ», — сказав «Вістям» архімандрит Віктор (Коцаба).

Відомо протистояння за храм в селі Птича Рівненської області, де доходило до побиття віруючих «активістами»-радикалами. І останнє протистояння сталося в Рівненській області: конфлікт у селі Рясники підігрів голова Рівненської ОДА, який зобов’язав громаду УПЦ ділитися своїм храмом з УПЦ КП. «У місцевої влади немає повноважень «переводити» храми під різні юрисдикції», — протестує місцевий протоієрей Віктор Земляний, єпархіальний керівник відділом врегулювання конфліктів. В УПЦ побоюються захоплення храму.

«Втручання держави у справи церкви не підтримує саме населення — у нас ніколи не було «державної» церкви, нам необхідний плюралізм думок і церков, — вважає директор Ukrainiаn Sociology Service, заввідділом соціально-політичних процесів НАН України Олександр Вишняк. — Втім, люди виступають і проти будь-яких інших обмежень».

З соцопитування USS стало відомо, що віруючими вважають себе 69,6% українців (не вірять в Бога 16,1%, решта не визначилися). Причому парафіян УПЦ набагато більше, ніж в УПЦ КП (39,4% проти 25,3%).

Що характерно, українці в цілому не підтримують ідею створення Єдиної помісної церкви: не визначилися в цьому питанні 45-50%, приблизно третина (32%) вважають, що потреби в такій церкві немає (буде обмежувати права віруючих). Створення її без участі держави (самими віруючими) підтримують 36%. Показовим є і відсоток громадян, які хочуть «законодавчої заборони діяльності УПЦ в країні: «за» таке рішення виступають всього 13,7%, не підтримають його 40,2%.

Просмотров: 482

Залишити відповідь