Делегація Української Православної Церкви вручила священноігумену Афонського монастиря Ксенофонт церковну нагороду

28-30 листопада 2016 року Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан та директор Паломницького Центру при ВЗЦЗ УПЦ Володимир Теліженко перебували в монастирі Ксенофонт на Святій горі Афон, де з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія митрополит Митрофан вручив священноігумену монастиря Ксенофонт архімандриту Алексію (Мантзирису) високу нагороду Української Православної Церкви – орден Преподобних Антонія і Феодосія Печерських I ступеня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на pilgrims.in.ua.

Делегацію Української Православної Церкви супроводжували керівники Балканського Афонського Товариства: Андрій Крістов (Голова Керуючої ради), Яніс Панопулос і Валентин Тодоров (заступники Голови), близькі друзі ксенофонтської обителі.

Делегацію, що прибула в обитель, у дворі монастиря урочисто зустрів ігумен, архімандрит Алексій з братією. У соборному храмі, куди завітали гості, архімандрит Алексій виголосив привітальну промову, в якій особливо наголосив на тисячолітньому тісному зв’язку Православної Церкви в Україні зі Святою Горою Афон, початок якій поклав Афонський постриженик преподобний Антоній Печерський. Митрополит Митрофан сердечно подякував братії за теплу зустріч і висловив велику радість у зв’язку з перебуванням у святій обителі Афону.

Після закінчення вечірнього богослужіння Його Високопреосвященство разом з гостями, які супроводжували українську делегацію, був запрошений в ігуменський корпус, де зібралася братія монастиря. Під час спілкування з ігуменом і монахами митрополит Митрофан розповів про нинішній стан Православної Церкви в Україні, поділився особистими переживаннями щодо окормлення пастви в складних умовах розділеного суспільства.

img-7899_origВиконуючи покладений на нього Предстоятелем Української Православної Церкви послух, за опіку паломників, які прибувають на Святу гору Афон з України, зміцнення духовних зв’язків між Українською Православною Церквою і Святою горою, а також з нагоди 40-річчя несення послуху ігумена святогірського монастиря Ксенофонт, митрополит Митрофан вручив архімандриту Алексію орден Української Православної Церкви «Преподобних Антонія і Феодосія Печерських I ступеня».

Священноігумен подякував владиці Митрофану за високу нагороду і засвідчив про те, що з його благословення вся братія монастиря Ксенофонт і він сам здійснюють особливе молитовне правило про настання єдності та миру серед українського народу. Як благословення зі Святої гори Афон отець Алексій передав у дар Високопреосвященнішому митрополиту копію чудотворної ксенофонтської ікони святого великомученика Георгія.

29 листопада 2016 року, в день пам’яті апостола і євангеліста Матфея, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан у співслужінні архімандрита Алексія, духовенства монастиря і прочан з України у священному сані звершив святкову Божественну літургію.

Під час перебування на Афоні митрополит Митрофан у супроводі директора Паломницького Центру при ВЗЦЗ УПЦ Володимира Теліженко здійснив паломництво по Святогірським обителям.

Фото Володимира Теліженка (Паломницький Центр УПЦ), Валентина Тодорова (Балканське Афонське Товариство)

Просмотров: 1000

Залишити відповідь