У Дніпрі вандали зрізали поклінний хрест на колишньому міському цвинтарі

Меморіал був встановлений на честь зруйнованої в 50-і рр. ХХ століття кладовищенської церкви

Як повідомляє прес-служба Дніпропетровської єпархії з посиланням на сайт Gorod.dp.ua, в міському парку Дніпра, розташованому на місці колишнього цвинтаря, вандали зрізали пам’ятний хрест. Він був встановлений у 2008 році спільними зусиллями духовенства УПЦ і жителів міста в пам’ять про зруйнований Лазаревський меморіальний храм і всіх похованих на колишньому Севастопольському кладовищі.

Наслідки акту вандалізму були виявлені вранці 26 листопада, при цьому сам хрест уцілів. Небайдужі городяни притулили його до стіни огорожі парку.

Історична довідка. Севастопольський парк – колишнє Севастопольське кладовище, яке включає декілька поховальних комплексів. Виникло в період Кримської війни 1853-1856 років, коли в цьому районі ховали померлих від ран солдатів, які перебували на лікуванні в госпіталях Катеринослава. У 1865 р. була зведена церква Воскресіння Лазаря (постраждала під час артобстрілу в 1941 р., знесена в 1950-х роках, на її місці тепер влаштований головний монумент). З 1870-х років формувалося Севастопольське міське кладовище, з 1880-х років поряд з ним – військове кладовище. В кінці XIX – на початку XX століть на кладовищі були поховані видатні діячі Катеринослава: промисловець, меценат, почесний громадянин міста Олександр Поль, поет і етнограф Іван Манжура, письменник і історик Адріан Кащенко, письменниця Олена Валуєва-Мунте та інші. У 1932-1933 роках на кладовищі ховали жертв Голодомору. Остаточно Севастопольське кладовище було закрито в 1954 р.. У 1955-1957 роках на цьому місці створили парк, який мав меморіальний статус. У 1990-ті роки парк занепав, з 2008 року поступово відроджується.

Фото сайту Gorod.dp.ua

Просмотров: 380

Залишити відповідь