Предстоятель: Найголовніше для християнина — берегти чистоту своєї віри

У своїй проповіді 17 грудня у день пам’яті преподобного Іоанна Дамаскіна Блаженніший Митрополит Онуфрій в черговий раз закликав усіх християн берегти чистоту Православної віри, як це робили святі усіх часів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні Свята Церква згадує пам’ять преподобного Іоанна Дамаскіна, він був поборником чистоти Православної віри», — зазначив Предстоятель.

Згадуючи житіє святого Іоанна, Його Блаженство звернув увагу, що преподобний постраждав від наклепів єретиків, які не цураючись обману, намагалися позбутися від нього.

«Якщо людина сповідує істину віру, то вона не здатна на зраду, а людина яка не тримається правильної віри, здатна на будь-яке зло», — підкреслив Його Блаженство.

«Преподобний Іоанн переслідував єретиків та іконоборців, тож вони вирішили йому відомстити. Підробивши почерк святого Іоанна, написали лист грецькому царю, у якому той буцімто просив царя звільнити місто від мусульман. Цей лист вони передали тогочасному правителю Дамаска, який за зраду наказав усікти прп. Іоанну праву руку», — розповів Блаженніший владика.

Але по молитвам святого подвижника до Пресвятої Богородиці, рука приросла і ті, хто звів наклеп на преподобного буди посоромлені.

Печерна келія св. Іоанна Дамаскіна
Печерна келія св. Іоанна Дамаскіна фото: jerusalem-ippo.org

«Після цього випадку святий Іоанн вирішив піти подвизатися в Лавру преподобного Савви Освященного. Мені довелося побувати в тій келії, у якій преподобний проводив своє життя, де він написав піснеспіви, гімни, які й сьогодні звучать в нашій Церкві», — сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

«Ця свята історія нагадує нам про те, що ми маємо дбати про збереження чистоти своєї віри. Богу можна вгодити тільки тоді, коли ми знаємо Хто Він, коли ми розуміємо волю Господа щодо нас. Якщо ми цього не знаємо, то ми зневажаємо Його», — підкреслив він.

За словами Архіпастиря, «найголовніше для людини — берегти чистоту Православної віри».

«В питаннях віри немає компромісів, — наголосив Предстоятель УПЦ. — Нам іноді кажуть “подайте одне одному руки, примиріться”. Руку можна падати у випадку, якщо потрібно домовитися у справах торгівлі, бізнесу чи чомусь схожому. В нас вийшла суперечка, а ми уступили і подали один одному руки. В питаннях віри так вчинити не можна».

«Приймаючи неправильне вчення, ми нібито беремо бочку меду і туди додаємо ложку дьогтю. Мед нашої віри повинен бути чистим, тоді він буде корисним для людини. Нехай Господь допомагає нам, брати і сестри, берегти чистоту нашої Православної віри», — підсумував Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 538

Залишити відповідь