Протоієрей Миколай Данилевич про свого Небесного Покровителя, проект «Афон – Київ» та духовні бесіди з представниками Помісних Православних Церков (відео)

Напередодні дня пам’яті святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця, заступник відділу зовнішніх церковних зв’язків дав інтерв’ю Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ. Говорили про святителя Миколая, проект до 1000-річчя духовних зв’язків між святою горою Афон та Україною «Афон – Київ», який був представлений у Європі, а також про бесіди на духовні теми з представниками Помісних Православних Церков схіархімандритом Гавриїлом (Бунге) та митрополитом Месогійським Миколаєм

“Святий Миколай для нас є прикладом життя за Святим Євангелієм”

«Не ми обираємо святих, а святі обирають нас» – починає розповідь про свого небесного покровителя о. Миколай. Буває так, що Господь приводить людину у це життя у день пам’яті того чи іншого святого, наприклад о. Миколай народився у день перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця 22 травня.

«Зараз святий Миколай стає міфічною, казковою фігурою, яку частково ототожнюють з Дідом Морозом», – зазначає священик та додає, що це не є правильним, оскільки це була реальна особа, яка усе своє життя своїм милосердям допомагала людям – за життя реалізувала Христове Євангеліє. Так само і ми і повинні прожити своє життя виконуючи заповіді Божі та Святого Євангелія.

«Від нас не залежить, коли прийти в цей світ, але від нас залежить як прожити це життя, проявити свою християнську віру в ділах в тих чи інших історичних умовах. Святитель Миколай це реалізовував у 4 столітті, але він реалізовував так, що до нього вже з того часу й до теперішнього дня, більше як 1,5 тис років люди звертаються за допомогою», – підкреслив о. Миколай. Так само і всі християни, і не тільки ті, які носять ім’я святого, повинні просто жити християнським життям, маючи перед собою приклад чудотворця Миколая та інших небесних покровителів, на честь яких ми хрещені.

Про результати проекту «Афон – Київ»

Цей духовно-просвітницький проект був покликаний розповсюдити знання про Святу Гору, та зокрема про духовну спадщину Афону в Україні та його зв’язки з нашою країною. Аудиторією лекцій та зустрічей буди як і прості заробітчани, наші співвітчизники, так і студенти, науковці, які досліджують Афон. Презентації проходили різними мовами, наприклад, у Римі, на лекції для студентів у Папському східному інституті, вона проходила українською та італійською мовами.

«Ми з багатьма людьми познайомилися, передали наші видання, які стосуються афону, в наукові, богословські і приходські бібліотеки. Ми, фактично, розповсюдили цю інформацію, цю вісточку про зв’язки між Афоном і Україною Європою, як безпосередньо, так і через засоби масової інформації» – говорить про результати діяльності протоієрей Миколай.

Також священнослужитель розповів, що за час поїздки вони побачили, що наші співвітчизники в діаспорі є розділеними в оцінці тих подій, які відбуваються в Україні. «І це є певним викликом для Церкви – об’єднати людей, не займаючи ту чи іншу політичну позицію, але огортаючи їх пастирською опікою».

Зустрічі з духівниками з-за кордону

Бесіди-лекції з відомими людьми як в духовному сані з Помісних Православних церков, так і не тільки, є новим напрямком, який викликав великий інтерес у людей та який потрібно розвивати. «Люди втомилися від політики, втомилися від будь-якої пропаганди і люди хочуть нормального християнського життя» – наголошує о. Миколай. Саме тому були влаштовані бесіди з схіархімандритом Гавриїлом (Бунге) та митрополитом Месогійським Миколаєм.

«Нам потрібно більше спілкуватися з православним світом і християнським світом, щоб виходити за межі наших власних українських реалій, тому що через спілкування з зовнішнім світом, ми будемо краще розуміти, що ми не єдині в цьому світі і наша біда, хоча вона велика, не є єдиною бідою в цьому світі. І разом з тим підтримка зі сторони інших церков, як єпископів, так і священників і мирян є дуже важливою для нашого народу в даний момент. Як добре і як прекрасно, говорить Святе Письмо, коли брати живуть вкупі, разом. І тому обмін духовним досвідом – це така річ, яка збагачує» – говорить на завершення заступник ВЗЦЗ протоієрей Миколай Данилевич.

Просмотров: 307

Залишити відповідь