У Вінницькій області сільрада проводить відкриту дискримінацію за релігійною ознакою

Морозівська сільська рада Погребищенського району Вінницької області своїм рішенням від 24 травня 2016 року відмовила релігійній громаді Свято-Миколаївської церкви УПЦ у приватизації земельної ділянки, яка знаходиться під будівлею храму. Мотивували відмову тим, що «церква відноситься до підпорядкування Московського патріархату».

У своєму коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов назвав таке рішення дискримінаційним та незаконним.

«Це рішення є класичним прикладом дискримінації за релігійною ознакою. Воно не тільки порушує Конституцію України а й Європейську Конвенцію з прав людини, яка забороняє дискримінацію за будь-якою ознакою — в тому числі і релігійною», — наголосив він.

Протоієрей Олександр назвав даний документ не інакше, як провокацією і завуальованим тиском на релігійну громаду.

Рішення Морозівської сільської ради
Рішення Морозівської сільської ради

«Вони пишуть «тимчасово відмовити в наданні дозволу» — на який строк, що вони мають на увазі під словом «тимчасово»? До тих пір, поки не буде змінена юрисдикція?», — дивується юрист.

Голова юридичного відділу УПЦ зазначає, що, дійсно, сільська рада може відмовити у наданні дозволу на приватизацію, але не з такої причини — «у зв’язку з тим, що Церква відноситься до підпорядкування Московського Патріархату» — це незаконно.

Окрім того, він підкреслює, «що стосується формулювання «відноситься до підпорядкування Московського Патріархату», то в жодному статуті релігійної громади немає такого формулювання. Всі релігійні громади на території України підпорядковуються та входять до складу Української Православної Церкви, яка є самостійною та незалежною у своєму управлінні».

«Безумовно, що цей документ необхідно оскаржити в судовому порядку», — сказав протоієрей Олександр Бахов.

Він нагадав, що такого роду випадки вже зустрічалися в його практиці. Зокрема в Рівненській області, де сільрада скасувала рішення на користування земельною ділянкою релігійній громаді УПЦ теж з дискримінаційних мотивів.

«Схожий випадок був і у Боровій, де викладача школи на засіданні трудового колективу “засудили” за те, що вона бере участь в будівництві церкви УПЦ. Це справи в одному дусі», — підсумував юрист.

 

Просмотров: 740

Залишити відповідь