Блаженніший Митрополит Онуфрій: Господь спасає нас Своєю Благодаттю, але ми повинні бути здатними вмістити її

Під час своєї недільної проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав віруючих до виправлення себе, згідно заклику Спасителя «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!»(Мф.4:17). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами Архіпастиря, самим своїм існуванням людина зобов’язана милості Господній.

«Бог створив кожного з нас, прикрасивши здібностями і талантами. Все у нас звершується силою Божою — земною благодаттю живуть усі люди», — зазначив Предстоятель.

Він підкреслив, що помилково вважати, що ми можемо розпоряжатися своїм життям як завгодно.

«Іноді люди думають, що в їх житті все залежить тільки від особистого бажання, але це неправильно, — сказав Блаженніший владика. — Ми маємо здоров’я, таланти і саме життя, тому що Бог нам їх дарував. І людина повинна цими дарами розпоряджатися так, щоб з їх допомогою робити добро, щоб через своє життя славити ім’я Боже».

Але головне покликання людини — стати спадкоємцем Царства Небесного, для цього Господь дарував людям благодать вічного життя.

«Ми втратили цю благодать, коли Адам згрішив. Але Спаситель повернув нам її, коли народився у світ, постраждав і воскрес, — продовжив Його Блаженство. — Ця благодать робить людину здатною жити вічно, та ще в земному світі — переживати такі почуття, як щастя, мир, радість. Ця благодать втішає гіркоту наших земних випробувань і скорботи. Кожна людина повинна піклуватися про те, щоб під час земного життя стяжати цю благодать».

Прийняти в себе цю Божественну благодать можна тільки особистими духовними зусиллями.

«Господь не сказав: «Ось, вам наблизилось Царство Небесне, беріть його», Він сказав: «Покайтеся!». Тобто, зробіть себе здатними вмістити благодать вічного життя. Вона дарується людині, коли вона намагається жити за Заповідями Божими, коли вона намагається молитися, коли змиряється перед Богом і перед ближнім, коли творить милостиню», — підкреслив Блаженніший владика.

Він закликав усіх дбайливо зберігати в собі придбані дари: «Духовну благодать втратити дуже легко. Вона може лишити нас від одного поганого помислу».

Митрополит Онуфрій розповів історію про ченця, який засудив випадкових людей.

«Був один монах, який стяжяв цю благодать, він відчував її в собі. Сила Божа робила спроможним його любити всіх, радіти людям, молитися за них. Одного разу він побачив, що до храму зайшли неохайно одягнені люди. Він подивився на них і сказав “що за нечупари”, і в цей момент відчув, як від нього відступила благодать. Після цього він місяць каявся, щоб знову повернути собі духовний мир».

Предстоятель підкреслив, що для спасіння потрібно жити за Божими Заповідями завжди і не піддаватися негативним впливам світу.

Просмотров: 629

Залишити відповідь