Риторика ненависті проти УПЦ набула характеру пропаганди — результати моніторингу дотримання конституційних прав людини в Україні за 2016 рік

Риторика ненависті широко використовується при захопленнях культових споруд УПЦ, носить характер пропаганди і може стати фактором дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

На основі зафіксованих фактів і свідчень очевидців такого висновку дійшли автори моніторингу дотримання конституційних прав людини в Україні за 2016 рік, який проводився на замовлення Міжфракційного депутатського об’єднання «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій «Заборонено забороняти»», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт об’єднання.

У звіті наводяться окремі факти порушення прав і свобод віруючих, аналізується ситуація в цілому, а також дається правова оцінка двом скандальним законопроектам, спрямованим проти УПЦ.

Нагадаємо, що оцінку цим документам вже було дано головою Юридичного відділу УПЦ протоієреєм Олександром Баховим. На його думку, законопроекти  № 4128 та №4511 не відповідають нормам міжнародного права.

Автори моніторингу вважають, що у випадку прийняття цих законопроектів українськими законодавцями будуть порушені стт. 9 і 11 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод (свобода думки, совісті і релігії, а також право на свободу зібрань и асоціацій) і ст. 14, про заборону дискримінації.

У моніторингу представлений глобальний аналіз фактів порушення прав віруючих УПЦ у Західній Україні. Ці факти увійшли до Звіту української неурядової організації «Громадський правозахист» (NGO Public Advocacy) про порушення прав і свобод релігійних організацій у Західній Україні. У звіті зібрано огляд випадків із закликами до ненависті з боку кліриків і прихильників деяких конфесій. Дані факти підтверджують фото-, відеодокази, а також, свідоцтва учасників подій. Як зазначають автори звіту, значну частину цих правопорушень скоїли особи, які є кліриками або активістами «Київського патріархату».

У Тернопільській, Рівненській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській, Київській областях та на Закарпатті автори моніторингу прав людини і релігійних свобод в період з 2014 по 2015 рр. зафіксували 44 конфліктних ситуацій, пов’язаних з дискримінацією віруючих Української Православної Церкви. В одних випадках вірян не допускали до храму, в інших – відбувалося рейдерське захоплення культових споруд, що належали громадам УПЦ. У деяких населених пунктах зіткнення між парафіянами храму і прихильниками «Київського патріархату» не припиняються і досі.

Автори моніторингу вказують на випадки упередженого ставлення до УПЦ з боку представників регіональної влади. До прикладу, в с. Катеринівка  Кременецького району Тернопільської області між громадами віруючих виник конфлікт, який саме після активного втручання влади завершився побиттям вірян УПЦ.

Узагальнюючи ситуацію із станом дотримання фундаментальних прав і свобод людини в Україні, автори моніторингу наголошують: «Риторика ненависті широко використовується при захопленнях культових споруд УПЦ, носить характер пропаганди і може стати фактором дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні».

Просмотров: 755

2 коментарі

  1. Прочитав документы, указанные в этом сообщении, я не согласен с данными “Юкрейниан социолоджи сервис”, привиденными в разделе О соблюдении права на свободу вероисповедания Мониторинга за 2016 год. Опрос о Поместной церкви не может претендовать на объективность и реальное положение по этому вопросу в Украине на данный момент. Если провести опрос по каждой области и только среди граждан, которые исповедуют православную веру (с указанием количества раз их посещаемости храма в год), то мы увидим ту картину которая наглядно покажет то, что в большинство областей миряне ни о какой поместной церкви даже слушать не хотят. Это реальность. Даже накаленная русофобия существенно не повлияет на результаты таких исследований. Я знаю о чем говорю. Тем более что вопрос ставится не правильно – об объединении. Вопрос об автокифалии УПЦ может решаться только в каноническом порядке. Но это вопрос самой УПЦ, а не раскольников. Для них только покояние, никаких таких церквей не существует для православного мира и все. И этот путь для них единственный.
    К тому что записано в Мониторинге надо было бы еще добавить о тех нарушениях прав верующих, которые имели место вовремя Крестного хода УПЦ. В Одессе в присутсвии полиции радикалы не пустили православних христиан ехать в автобусах на Киев под. угрозой расправы. Не указано также о том, что Генеральный прокурор Украины не имеет юридического образования, но под конкретное лицо (Луценко Юрий) внесены изменение в Закон “О прокуратуре”. Это существенно влияет на защиту прав православних христиан и УПЦ. Наглядный пример этому его представление в ВР по вопросу о Новинском, а также и выступления на комиссии ВР. Также не имет юридического образования министр МВД Аваков Арсен. Так кто руководит процессом привлечения к ответственности тех кто с битами и палками и др. средствами идут на акции помощи приверженцам, так званного “киевского птриархата”. Мы видим в недавном заявлении Министерства культуры упреки руководству УПЦ об ответах на их запросы, сообщения. А где ответы от правоохранительных органов, от др. государственных органов, а также от Президента Украины Петра Порошенко на письма УПЦ.

Залишити відповідь