Полтавська місіонерська духовна семінарія урочисто відсвяткувала 20-річний ювілей

З нагоди свята духовна школа організувала історико-просвітницьку виставку «За Ім’я Моє», присвячену сповідникам ХХ ст., які постраждали за віру на Полтавщині

12 лютого 2017 року, у день пам’яті Собору Вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоустого, небесних покровителів Полтавської місіонерської духовної семінарії, у Свято-Миколаївському соборі м. Горішні Плавні було звершено урочисте архієрейське богослужіння з нагоди 20-річного ювілею відродження Полтавської духовної школи та 280-річчя від заснування. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Божественну літургію очолив ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії митрополит Полтавський і Миргородський Филип. Його  Високопреосвященству співслужили єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський Климент, єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, віце-ректор ПМДС єпископ Новосанжарський Веніамін, професор архімандрит Амвросій (Макар), настоятель православної парафії святителя Амвросія Медіоланського (Мілан), секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук, а також викладачі, студенти, випускники, гості у священному сані.

Перед початком Божественної літургії Преосвященний владика Филип звершив чин хіротесії у чтеці над студентами 4-го курсу богословсько-місіонерського факультету ПМДС.

Кожен із них був одягнений в малу фелонь, яка свідчить про поставлення чтеця на першу ступінь священної ієрархії, а також прочитав уривок з Апостольських послань, в знак готовності прийняти апостольське служіння.

На малому вході за труди на благо Святої Церкви і сумлінне служіння, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Филип удостоїв викладачів ПМДС богослужбових нагород: правом служіння Божественної літургії з відкритими Царськими вратами до Херувимської пісні нагороджений духівник семінарії протоієрей Георгій Граб, хрестом з прикрасами нагороджені протоієрей Анатолій Боярчук, декан богословсько-місіонерського факультету протоієрей Олександр Носенко, проректор з виховної роботи протоієрей Ростислав Денисюк, прес-секретар протоієрей Віталій Васильчук, палицею – завідуючий канцелярією протоієрей Миколай Попльонтаний, у сан протоієрея возведені секретар Вченої Ради ієрей Сергій Антонюк, директор Духовно-просвітницького центру ієрей Георгій Коваленко, ієрей Павел Рудь.

Після читання Святого Євангелія декан богословсько-місіонерського факультету протоієрей Олександр Носенко виголосив проповідь.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Піснеспіви богослужіння виконувалися трьома хорами: двома студентськими та парафіяльним.

Після закінчення Божественної літургії митрополит Филип привітав викладацьку корпорацію, студентів з днем небесних покровителів, а також з 20-річним ювілеєм. Далі голова Учбового комітету УПЦ єпископ Ірпінський Климент передав вітання з нагоди Актового дня та ювілею від Предстоятеля Української Православної Церкви. Також з вітальним словом звернувся міський голова Дмитро Биков та почесний громадянин міста Олександр Попов.

На завершення, віце-ректор ПМДС єпископ Новосанжарський Веніамін був удостоєний орден преподобного Нестора Літописця II ступеня, а всі співробітники і викладачі семінарії – Архієрейських грамот в благословення за старанні труди на славу Святої Церкви.

Того ж дня, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, у Виставковій залі міста Горішні Плавні розпочала свою роботу історико-просвітницька виставка «За Ім’я Моє», присвячена 20-річчю відродження Полтавської духовної семінарії.

На заході були представлені розшифровані та відновлені архівні документи НКВС з особових справ та копії повних особових справ репресованих священиків і вірян Полтавської області; картини зруйнованих, реставрованих та новозбудованих храмів Полтавщини художника Володимира Кривого; а також видання про репресії проти Церкви у XX столітті.

Відкрила виставку директор Виставкової залу Брагелєва Л. Р. Далі з вітальним словом до всіх присутніх звернувся митрополит Полтавський і Миргородський Филип, голова Учбового комітету УПЦ єпископ Ірпінський Климент і міський голова Биков Д.

Екскурсію провів викладач ПМДС протоієрей Георгій Коваленко.

У період з кінця 20-х років минулого століття на Полтавщині було репресовано понад півтисячі священнослужителів. Особисті речі та особові справи деяких з них були представлені на виставці.

Виставка працюватиме до 26 лютого 2017 року.

Просмотров: 1856

Залишити відповідь