Керуючий справами УПЦ взяв участь у церковних урочистостях у Пловдиві (+відео)

Торжества були присвячені пам’яті святителя Луки Кримського, частка святих мощів якого була принесена до Пловдива восени 2016 року, а також святкуванню 10-ї річниці обрання й інтронізації на Пловдивську кафедру митрополита Миколая.

11 і 12 лютого 2017 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в церковних урочистостях в болгарському місті Пловдив. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В суботу 11 лютого в приміщенні Драматичного театру м. Пловдива відбулася конференція, присвячена свт. Луці Кримському. Під час конференції прозвучали тематичні доповіді і були представлені болгарські видання, присвячені опису життя й діяльності святителя.

Гостям також був презентований фільм «Святитель хірург», знятий за сприяння Пловдивської митрополії режисером Ангелом Бончевим. Ввечері того ж дня в Драматичному театрі м. Пловдива відбувся урочистий концерт, присвячений 10-літтю інтронізації на Пловдивську кафедру митрополита Миколая. В залі, разом з чисельними гостями та духовенством, був присутній Предстоятель Болгарської Православної Церкви Святіший Патріарх Неофіт і Голова Царського Дому Болгарії Його Величність цар Симеон Сакскобургготський.

У неділю 12 лютого в Пловдивському кафедральному соборі на честь святої великомучениці Марини була звершена урочиста Божественна літургія, яку у співслужінні з сонмом архієреїв очолив митрополит Пловдивський Миколай. Перед літургією архієреї, духовенство та чисельні віруючі зустріли Предстоятеля Болгарської Церкви Святішого Патріарха Болгарського Неофіта, який прослідував у вівтар, де молився за Божественною літургією.

У святковій Божественній літургії взяли участь гості з Помісних Православних Церков: архієпископ Іоппійський Дамаскін (Єрусалимський патріархат), митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Українська Православна Церква), митрополит Дідімотіхський і Орестіадський Дамаскін (Еладська Православна Церква); члени Священного Синоду Болгарської Православної Церкви: митрополити Великотирновський Григорій, Ловчанський Гавриїл, Варненський Іоанн, Старозагорський Кипріан, генеральний секретар Священного Синоду БПЦ єпископ Мельнишський Герасим, ігумен Троянського монастиря єпископ Величський Сіоній, вікарій Софійської Митрополії єпископ Браніцкий Григорій, вікарій Відінської митрополії єпископ Бєлоградчішський Полікарп, вікарій Слівенської митрополії єпископ Агафопольський Ієрофей, вікарій Пловдивської митрополії єпископ Знепольський Арсеній, ігумен Зографського монастиря зі Святої Гори Афон архімандрит Амвросій, духовенство Пловдивської митрополії, гості в священному сані та чисельні віруючі. За літургією молився Голова Царського Дому Болгарії Його Величність цар Симеон Сакскобургготський.

Після завершення літургії митрополита Миколая з річницею інтронізації привітав Святіший Патріарх Болгарський Неофіт і вручив владиці орден преп. Іоанна Рильського І ступеня.

Після промови Патріарха митрополит Бориспільський і Броварський Антоній виголосив вітальне слово на адресу митрополита Миколая від імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, а також вручив болгарському ієрарху нагороду від Української Православної Церкви – орден святого апостола Іоанна Богослова. Пловдивського митрополита в цей день вітали представники державної влади Болгарії, архієреї, духовенство та віруючі.

Митрополит Миколай в своєму слові просив передати Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію сердечну подяку за високу нагороду від Української Православної Церкви. Болгарський архієрей завірив владику Антонія в молитвах за мир в Україні, за подолання церковного розколу, за Українську Православну Церкву та її вірних.

Нагадаємо, 10 лютого, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у Софії зустрівся зі Святішим Патріархом Болгарським Неофітом.

 

Просмотров: 1399

Залишити відповідь