Багатостраждальний Іверський монастир на Донеччині відзначив 20-річчя від дня заснування (фоторепортаж)

25 лютого — день пам’яті Іверської ікони Божої Матері. В честь цього прославленого і шанованого образу в квітні 1997 року Правлячий архієрей Донецької єпархії, Іларіон, ще архієпископ, заклав перший камінь у фундамент храму, який пізніше став головним місцем молитви насельниць і парафіян жіночого монастиря.

Цього року Іверська обитель святкувала своє 20-річчя з дня заснування. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Донецької єпархії.

Події, що розпочалися у 2014 році і продовжуються до цього дня, не дають можливості для продовження в цьому місці чернечого життя. Колись квітучий монастир, новозбудовані корпуси гуртожитків і кладовище перетворилися практично в руїни. Монахині на чолі з ігуменею Михаілою (Шевченко) були змушені покинути стіни свого рідного дому, забравши з собою головну святиню монастиря — список Іверської ікони Божої Матері.

Добрі люди з усього Донецька, ризикуючи своїм життям, допомагали сестрам обителі наводити порядок на понівеченій території Домівки Божої Матері. Завдяки працям донеччан рівно рік тому стало можливим провести в зруйнованому храмі перше богослужіння за роки війни. Пізніше тут неодноразово збиралися священнослужителі, ченці й миряни для спільної молитви у святкові для Іверського монастиря дні.

25 лютого 2017 року відбулося чергове престольне свято обителі. З благословення митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона богослужіння розпочалося з водосвятного молебню. Потім відбулася Божественна літургія, яку очолив єпископ Новоазовський Варсонофій, вікарій Донецької єпархії. Владиці співслужило духовенство міста.

На запричастному вірші протоієрей Сергій Полгородник звернувся до присутніх із проповіддю, в якій пояснив присутнім, як правильно почитати святі ікони.

Традиційний для престольного свята хресний хід і молитва до Божої Матері завершили богослужіння.

У своєму архіпастирському слові Преосвященніший єпископ Варсонофій привітав від імені Правлячого архієрея всіх, хто прийшов помолитися в цей святий день в багатостраждальну обитель:

«Сьогодні ми зібралися в цей храм, який завжди був і є святим, навіть якщо тут нічого не буде, все одно храм буде стояти, тому що тут духовний світ переважає. Дякую вам від імені владики Іларіона і від свого імені за те, що ви не побоялись тієї ситуації, яка у нас є, тих пострілів, які були, які супроводжували початок служби, прийшли сюди, тому що ми всі знаємо: все в руках Божих. Нічого з нами не може трапитися поганого, якщо Господь не попустить нам цього. Тому ми сміливо йдемо в храм, молимося, сповідаємося, долучаємося Вічного Життя. І ось в образі Іверському, в його історії зображається ця історія боротьби — боротьби людини з гріхом, зі своїм невір’ям, своїм малодушністю, зі своєю невпевненістю, з невір’ям людським».

Владика Варсонофій привітав ігуменю Свято-Іверського жіночого монастиря Михаілу з престольним святом, відзначивши високий подвиг і силу черниць, з якою вони моляться та працюють в ім’я відновлення зруйнованої святині.

Попри майже безперервні бойові дії і обстріли насельницям і парафіянам Іверської обителі вдалося за відносно короткий проміжок часу упорядкувати територію.

Просмотров: 674

Залишити відповідь