Блаженніший Митрополит Онуфрій: Через неутримання Адам втратив рай — з допомогою утримання ми повертаємо його (відео)

У Неділю сиропусну, коли Церква згадує вигнання Адама з раю, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про важливість дотримання Посту для духовного вдосконалення, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Свята Церква, готуючи нас до спасительного періоду посту, нагадує найтрагічнішу історію людства — вигнання Адама з раю. Святе Письмо говорить про те, що людина була створена Богом і поселена у місце гарне, приємне, солодке, яке називалося Едемським садом або раєм. У цьому місці було все, що потрібно людині для її тілесного щастя, добробуту і для духовної радості. Людина була царем над усім творінням. Але ми знаємо сумну історію, коли Адам переступив Божественну заповідь. Він скуштував від плоду того дерева, від якого Господь заборонив вкушати, — від дерева пізнання добра і зла», — нагадав Біблійну історію Його Блаженство.

Він пояснив, що Господь дав заповідь людині, щоб вона зростала духовно.

«Іноді люди, не розуміючи сенсу духовного життя, кажуть, що Господь міг би Адамові не давати жодної заповіді. Але Господь встановив Свою заборону, тому що виконання заповідей є засобом духовного вдосконалення. Так Адам утверджував би себе в добрі».

Проте він не встояв і скуштував з забороненого дерева, за що був вигнаний з раю.

«Люди іноді думають, що Господь розгнівався на Адама за те, що він був неслухняний, норовистий, Бог не хотів з ним залишатися. Не із-за Свого гніву Господь вигнав Адама з раю, а тому що той сам став нездатним до життя в раю, — продовжив Предстоятель. — Господь Милосердний, позбавивши людину раю, посилає потім Месію, Який повертає нам втрату».

Після вигнання з раю, Адам сумував, хотів повернутися, але не був спроможний цього зробити, тому його життя у вигнанні було часом скорботи і покаяння.

«”Раю мій, раю! Мій солодкий раю! Я вже не зможу насолодитися твоїми красотами. Я вже не зможу насолодитися твоїми солодощами. Я вже не зможу бачити Господа, Бога і Творця мого”, “О, Милостивий Владико, помилуй мене падшаго!” — це була постійна молитва Адама про втрачений рай».

Свята Церква нагадує нам цю трагічну історію в переддень Великого посту тому, що Адам втратив рай через відсутність утримання.

За словами Архіпастиря, саме через піст ми повертаємо собі втрачений рай: «Через неутримання Адам втратив рай — з допомогою утримання ми повертаємо його».

«Великий піст — це час, коли ми повинні згадати про те, що перебуваємо перед вратами раю. І ми теж повинні журитися, і молитися, каятися для того, щоб знову стати спроможними повернутися в цей рай. Але різниця між нами і Адамом полягає у тому, що Адам стояв перед вратами раю і бачив їх закритими, і він вже не міг туди потрапити, а ми стоїмо перед вратами раю, які для нас відкриті через преславне Христове Воскресіння».

Блаженніший владика закликав слідувати заклику Церкви: «Під час Святого Великого посту ми повинні намагатися утримувати себе від скоромної їжі, від злих помислів, від злих діянь, від поганих слів. І навпаки, привчати себе до молитви, до смирення, до милосердя, до терпіння».

«Якщо ми будемо проводити Святий Великий піст так, то, коли Господь покличе кожного з нас у вічність після цього короткочасного періоду земного життя, ми сподобимося бути жителями того блаженного і солодкого раю, який втратив Адам, але повернув Господь наш Іісус Христос», — підсумував Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 724

Залишити відповідь