Нехай цей піст наблизить нас до Бога — проповідь Предстоятеля в Прощену неділю (відео)

Піст є тим засобом, з допомогою якого знищується гріх — стіна між Богом і людиною.

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав у своїй проповіді під час Чину прощення, який він здійснив ввечері у Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Господь завжди поруч з кожною людиною, але один бачить це, а інший ні. Причиною того, що людина не бачить Всюдисущого Бога, є гріх. З допомогою посту і утримання ми намагаємося стіну, споруджену нашими гріхами, зруйнувати», — сказав він.

Його Блаженство пояснив, що неможливо отримати прощення за вчинені нами проступки й гріхи від Бога, не пробачивши ближнього. Тому довгий шлях Святої Чотиридесятниці починається з Прощеної неділі — так ми готуємо свою душу для благодаті прощення від Бога.

«Сьогодні ми один в одного просимо вибачення. Ця традиція має початок від Христа Спасителя. Коли Господь навчав апостолів, як потрібно молитися, Він виголосив молитву «Отче наш». Ми всі знаємо цю молитву, в ній є такі слова «Прости нам борги наші, як і ми прощаємо боржникам нашим», — нагадав Предстоятель. — Не потрібно думати, що Господь просто так захотів: «Якщо не простиш, то і Я тебе не пробачу». Господь сказав це тому, що такий закон — якщо людина не може пробачити ближнього, то вона не здатна вмістити і прощення від Бога».

За словами Архіпастиря, Свята Чотиридесятниця — це найсприятливіший час для інтенсивної боротьби людини проти гріха. Він зазначив, що утримання потрібно не тільки для тіла, але й для душі.

«У ці дні ми не повинні їсти м’яса, молоко, яйця, риба дозволяється тільки в певні дні – на великі свята. До тілесного утримання ми повинні приєднати і духовне – це боротьба проти помислів, проти гріховних почуттів, бажань».

Блаженніший владика підкреслив, що здійснювати свій подвиг заради спасіння ми повинні з радістю. Він також нагадав про важливість молитви, читання Святого Євангелія, Псалтирі і власне відвідування великопісних богослужінь, які наповнені духом покаяння.

«Та людина, яка під час посту намагається відвідувати храм Божий, навчається Духом Святим в храмі як правильно приносити покаяння. Постом потрібно посилити і свою особисту молитву, — сказав він. — Ми повинні особливо старатися про те, щоб наш розум не був праздним».

Митрополит Онуфрій порадив протягом дня читати короткі молитви, закликаючи Ім’я Боже: «Особливо корисна і сильна Іісусова молитва: “Господи, Іісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного”».

Предстоятель нагадав про особливе благословення на Великий піст — читати одну главу зі Святого Євангелія: «Це наш маленький скромний духовний подвиг, який ми піднімаємо для того, щоб ублагати Бога послати мир на нашу українську землю».

Під час посту важливо правильно знайти свою міру, застеріг Блаженніший владика. Для цього варто порадитися зі священиком або особистим духівником, особливо тим, хто має погане здоров’я, вагітним і матерям, які годують дітей.

«Мета посту не в тому, щоб убити людину, її тіло, а в тому, щоб убити її пристрасті. Кожен для себе повинен визначити свою міру і терпляче працювати над дотриманням посту — посту тілесного і духовного».

На завершення свого слова Архіпастир привітав усіх з початком Святої Чотиридесятниці й побажав, щоб подвиг посту кожного був приємний перед лицем Божим.

«Нехай цей подвиг принесе нам просвітлення для душі, зробить для нас більш очевидною присутність Бога поруч з нами — наблизить нас до Нього. Щоб наша душа наповнилася радістю вічного спасіння у Христі Іісусі Господі нашому», — підсумував він.

Після чого Предстоятель попросив у всіх пробачення і сказав, що сам ні на кого не тримає образ і прощає тим, хто вважає, що винен перед ним.

Просмотров: 2127

1 коментар

  1. По заповеди, по Христовой
    Живет весь православный люд
    Подставить щеку мы готовы
    Когда в неверии нас бьют

    Хоть сдачи дать – святое дело
    За око – око, зуб – за зуб
    По вере мы легко и смело
    Прощаем всех и враг нам – друг!

    Прощение – дорога к Богу
    Не каждому она дана
    А лишь тому, кто понемногу
    По ней восходит, но куда?

    Туда, где нет порока вовсе
    Нет черных дум и нет греха
    Нет зависти, нет зла, нет злости
    О Боже, как дойти туда?

    Иным дорогу не осилить
    Им просто, видно, не судьба
    Другим, – себя не пересилить
    Не пересилить никогда!

    И только тот, к кому Прощенье
    В сознанье истинно войдет
    Получит высшее прозренье
    И до конца Творца поймет

    Лишь только тот, кто разумеет
    Что милость слаще во сто крат
    Врагов своих простить сумеет
    (Не ведают ведь, что творят)…

    По нашей Вере православной
    Пристало нам себя блюсти
    И по указу свыше данном
    Прошу, прости меня, прости!

    Прости, коль чем тебя обидел
    Прости, коль словом укорил
    Наверное не знал, не видел,
    Не ведал, что в сей миг творил…

    И тако же коль боль на сердце
    Ко мне какая тяготит
    Тебя прощаю я, как прежде
    Да что там я, все Бог простит!

    Простит все наши прегрешения
    Великодушный наш Господь
    И даст нам Веру во спасенье
    Тем укрепив и дух, и плоть…

    Недаром в это воскресенье
    В церквах забьют в колокола
    Да будет всем от всех Прощенье
    И с нами Бог на все века!

    ************************

    По заповеди, по Христовой
    Живет наш православный люд
    Подставить щеку мы готовы
    Но все же помним, – зуб – за зуб…

Залишити відповідь