Предстоятель Української Православної Церкви звершив Літургію Передосвячених Дарів у Києво-Печерській Лаврі

3 березня 2017 року, у п’ятницю першої седмиці Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Літургію Передосвячених Дарів у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Ірпінський Климент, єпископ Васильківський Миколай і братія Лаври в священному сані. Предстоятель також очолив молебен з каноном великомученику Феодору Тирону і благословінням колива.

Звичай благословляти коливо в першу седмицю Великого посту виник після чудесного явлення св. Феодора в 362 році. Нечестивий імператор Юліан Відступник, щоб понасміхатися з християн, які свято берегли Великий піст, повелів окропити всю їжу на ринках ідоложертвенною кров’ю. Вмч. Феодор Тирон з’явився Антіохійському єпископу Євдоксію і звелів йому повідомити християн про підступність імператора, а також порадив замість ідоложертвенного вживати в їжу тільки відварені зерна пшениці.

Після одпусту Блаженніший Владика привітав присутніх з тим, що вони вже дійшли до п’ятниці першої седмиці Великого посту, а також побажав молитвами великомученика Феодора Тирона досягти й світлого Христового Воскресіння.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Нагадаємо, вчора Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив читання останньої частини Великого канону у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

Просмотров: 1373

Залишити відповідь