Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив чин Торжества Православ’я та Божественну літургію в Києво-Печерській Лаврі (оновлено)

5 березня 2017 року, у Неділю першу Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив чин Торжества Православ’я та Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій та духовенство Лаври.

За богослужінням з нагоди святкування Торжества Православ’я також були присутні представники Посольств іноземних православних держав в Україні: Посол Республіки Сербія в Україні – п. Раде Булатович, Тимчасовий повірений Російської Федерації в Україні – п. Лукашик Олександр Петрович. Посол Республіки Македонія в Україні – п. Столе Змейкоскі, Другий секретар Посольства Румунії, Аташе з питань культури – п. Іон Навал, Аташе з питань культури посольства Республіки Болгарія – п. Олена Сланска-Ованезова, Заступник Посла Грузії Радник-Посланник – п. Давид Бочорішвілі, Посол Республіки Білорусь в Україні – п. Соколов Ігор Сергійович з дружиною п. Соколовою Оленою Вікентіївною, Посол Республіки Молдова – п. Руслан Болбочан, Аташе з питань культури Посольства Грецької Республіки в Україні – п. Агапіос Калогноміс.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика розповів про боротьбу Церкви з єресями в період Вселенських Соборів, про встановлення свята Торжества Православ’я,  а також пояснив, чому ми можемо шанувати святі ікони. “Ми сьогодні дякуємо Творцеві за те, що ми з тими, хто правильно вірить в Нього, знає Його волю”, – наголосив Архіпастир і побажав: “Нехай Господь допоможе нам мужньо берегти чистоту Православної віри – як ми її прийняли від предків”.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій подякував усім вірянам за молитву.

Він зокрема привітав присутніх за богослужінням високоповажних Послів та представників посольств країн, більшість населення яких сповідують Православну віру: Греції, Грузії, Македонії, Білорусі, Болгарії, Молдови, Росії, Румунії і Сербії.

“Народи наших країн об’єднує спільна Православна віра, торжество якої ми сьогодні спільно святкуємо. Я щиро дякую вельмишановним Послам за їхню присутність і спільну молитву з нами, — зазначив Предстоятель УПЦ. — У часи, коли наша країна, а разом з нею і наша Православна Церква переживає випробування, спільна та соборна молитва з братами по вірі дає нам сили, вселяє надію і укріплює віру в те, що на нашій Українській землі запанує мир і Бог благословить нас”.

 “Благодать Господа нашого Іісуса Христа і Покров Пресвятої Богородиці хай буде завжди з вами”, – на завершення благословив усіх присутніх Його Блаженство.

Одразу після богослужіння у резиденції Предстоятеля в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Митрополита Онуфрія з представниками дипломатичного корпусу, під час якої Блаженніший владика звернувся з Вітальним адресом до Послів.

Нагадаємо, напередодні Предстоятель Української Православної Церкви звершив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 2802

Залишити відповідь