Намагання Мінкульту розгорнути медіавійну проти найбільшої конфесії небезпечні для суспільства

В Українській Православній Церкві занепокоєні спробами розгортання медійної кампанії проти найбільшої в Україні конфесії і бачать у цьому небезпеку порушення внутрішнього спокою у державі.


Як зазначає голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, навмисне формування негативної суспільної думки щодо конфесії активно почалося після неявки до суду представників Мінкультури, де розглядалося питання тривалої нереєстрації статутів, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр інформації УПЦ.


Зокрема, йдеться про виступ директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрія Юраша у останній день лютого на одному з центральних телеканалів, під час якого пролунала негативна теза: «Українська Православна Церква подала до суду на державу Україна».

«Для мене залишається дивним, що Мінкультури обрало такий спосіб захисту: вони не прийшли до суду, але побігли на телеканали доводити свою правоту. І намагаються перетягнути цю справу із правової площини – у суспільно-політичну. Чи їм нема чого сказати у суді? УПЦ звернулась до суду за захистом своїх прав з метою оскаржити бездіяльність Мінкультури, бо з 2014 року вони не реєструють статути єпархій та монастирів, намагаючись нав’язати своє бачення церковного життя в УПЦ», – зазначив Олександр Бахов.

На думку голови юрвідділу, «активна кампанія Мінкультури проти УПЦ із застосуванням маніпулятивних технологій у ЗМІ, може порушити внутрішній спокій у державі та призвести до релігійної ворожнечі».

«Церква – це, по-перше, люди. Мільйони українців, які є вірними Української Православної Церкви. У своїх виступах пан Юраш, виправдовуючи бездіяльність Міністерства культури, намагається створити негативний образ Української Православної Церкви, вірними якої є мільйони громадян України. А також протиставити УПЦ суспільству і українській державі, що здатне призвести до внутрішнього конфлікту та спричинити протистояння всередині країни», – вважає голова Синодального юридичного відділу УПЦ.

Олександр Бахов пояснює, що «занепокоєні захопленнями храмів УПЦ, віруючі готові захищатися від усіх спроб втручання у життя релігійних громад та обмежень їх прав на свободу віросповідання».

«Не дай Бог, підштовхнути вірних до того, щоб вони були змушені це довести. Хто візьме на себе відповідальність за створення релігійної ворожнечі, або вплине на волевиявлення мільйонів людей, які стануть на захист своїх прав? І хто візьме відповідальність за наслідки нового розколу суспільства – за релігійною ознакою, який сьогодні начебто навмисне закладається на державному рівні? Невже Мінкультури має за мету налаштовування українців один проти одного в нашому і без того неспокійному суспільстві?», – зауважив Олександр Бахов.

На думку голови юрвідділу УПЦ, нині «в Мінкультури ставлять під сумнів не лише право УПЦ звернутись до суду, а й саме рішення суду, якщо воно буде прийняте на користь УПЦ».

22 лютого 2017 року в Окружному адміністративному суді Києва відбулось перше судове засідання за позовом УПЦ до Міністерства культури, щодо нереєстрації статутів. Представники Мінкультури у судове засідання не з’явились та заперечень на позов до суду не надали. Наразі суд буде розглядати справу на підставі наявних у ній доказів.

Просмотров: 298

Залишити відповідь