Блаженніший Митрополит Онуфрій: Сила «маленьких подвигів»

Досягнення святості здійснюється з допомогою постійної праці над собою.

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав у своїй недільній проповіді у день, коли Православна Церква вшановує пам’ять всіх преподобних отців Києво-Печерських, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У першій частині свого Архіпастирського слова, Його Блаженство нагадав про подвиг святителя Григорія Палами, який IVX столітті відстояв чистоту вчення Церкви про нетварність Фаворського світла. Предстоятель зазначив, що преподобні отці самі стали вмістилищем такого Божественного світла.

Він підкреслив, що в кожній людині присутня Божественна благодать. Тільки в одних менше, а в інших більше, залежно від того, наскільки старанно людина потрудилася над очищенням своєї душі від пристрастей.

«У святих угодників Печерських душа була повністю звільнена від духовного бур’яну — пристрастей і наповнювалася світлом Божественної благодаті, — сказав Блаженніший владика. — Ми дивимося на життя преподобних, читаємо, як вони догоджали Богові, як очистили свою душу, готували її, щоб вона стала вмістилищем Невмістимого Бога, і дивуємося їх подвигу… Порівнюючи себе з преподобними Печерськими, мимоволі задаєш собі питання – «А що я, в якому стані я перебуваю?» Напевно, всі ми бачимо, що дуже далеко знаходимося від їх чистоти і святості. І відзначаємо, що у нас ніяких шансів стати такими, як преподобні отці, немає. Але насправді кожна людина має шанс стати святим».

Митрополит Онуфрій привів у приклад одну хрестоматійну розповідь про важливість «маленьких подвигів» для очищення своєї душі від пристрастей.

Отримавши завдання від батька виполоти поле від бур’янів, син жахнувся масштабами майбутньої роботи і від розпачу не наважився навіть почати свою працю. Замість цього він приходив щодня на поле і лягав спати. Коли батько побачив цю картину, то сказав так: «Син, якщо б ти кожен день полов ту площу, яку займаєш, коли лежиш на землі, то я, прийшовши сюди, вже побачив би певну ділянку землі виполотою. Встань і роби потроху кожен день». Той послухав батька і через якийсь час виполов усе поле.

«Так розпач або практичний розум не дозволяють нам здійснити роботу по виправленню себе. Іноді ми думаємо, що для того, щоб очиститися, потрібно звершити якийсь один великий подвиг, — підкреслив Предстоятель. — 40-до днів нічого не їсти, зробити кілька десятків тисяч поклонів, молитов прочитати кілька десятків тисяч. І ось ми все збираємося розпочати цю працю, але в результаті впадаємо в розслаблений стан і не робимо зовсім нічого, тому, що такий великий подвиг не в змозі подужати».

«Очищення душі відбувається малими подвигами, — сказав Його Блаженство, — ніким не поміченими, часто нікому не відомими. Це в першу чергу внутрішня боротьба з собою».

Просмотров: 558

Залишити відповідь