Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври

19 березня 2017 року, у Неділю Хрестопоклонну, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій та духовенство Лаври.

Весняне святкування на честь Хреста Господнього бере початок ще з далекого VII століття. В ході ірано-візантійської війни Чесне Древо було захоплене персами. Але імператор Іраклій переможно завершив 26-річну війну з Хозроєм, а Хрест власноруч урочисто вніс у Єрусалим. З того часу починають святкувати річницю повернення великої святині. Невдовзі це свято отримує загальноцерковне значення і набуває нового змісту. Провівши у пості вже три тижні, людина втомлюється, виснажується і може впасти духом. Аби підтримати вірних, Церква нагадує нам про хресний подвиг Спасителя. А оскільки він нерозривно пов’язаний з Воскресінням, то християни, згадуючи радість Христової Пасхи, підбадьорюються і з новими силами продовжують нести подвиг посту.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика пояснив для чого Церква встановила святкування на честь Хреста саме в третю неділю Великого посту, а також розповів про значення Хреста для спасіння людини: “Хрест був знаряддям ганебної смерті. І на хресті розпинали тих людей, яким хотіли заподіяти найганебнішу смерть. Коли Спаситель прийшов на землю звершити подвиг нашого викуплення, то Він зійшов на хрест. Він Сам зійшов на хрест – Його ніхто насильно не розпинав… І на хресті Господь як Людина переміг диявола. Він розірвав рукописання наших гріхів. Тому Хрест після цього став для нас не знаряддям ганебної смерті, а живим джерелом божественної благодаті. Це знаряддя перемоги над дияволом, це знаряддя нашого спасіння”.

Блаженніший Митрополит Онуфрій за богослужінням звершив дві хіротонії: священницьку – над насельником обителі ієродияконом Марком (Андрюком) та дияконську – над студентом I курсу Київської духовної академії  Тарасієм Степанюком.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Після одпусту Блаженніший Владика побажав усім молитвами Пресвятої Богородиці та силою Чесного і Животворящого Хреста отримати зміцнення сил для подальшого проходження посту, щоб досягти й славного Христового Воскресіння.

Нагадаємо, напередодні Предстоятель Української Православної Церкви звершив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 1996

Залишити відповідь