Вищий судовий орган України відмовив чиновникам Івано-Франківської міськради у задоволенні їхніх претензій на храм Української Православної Церкви.

Починаючи з  кінця 2016 року релігійна громада Спасо-Преображенського храму УПЦ вимушена була у судах різних інстанцій відстоювати своє право на приміщення, у якому знаходиться власне церква та єпархіальне управління. Відібрати ділянку в центрі Івано-Франківська вирішили чиновники Міської ради. 17 березня 2017 року у Верховному суді України підтвердили законність прав православних іванофранківців. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Як повідомлялося раніше, 2 листопада 2016 року Львівський апеляційний господарський суд виніс рішення, яким задовольнив позовні вимоги виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у справі про розірвання договору оренди приміщення храму по вул. Чорновола, 6  з Івано-Франківською єпархією УПЦ, тим самим позбавивши єпархію канцелярії, а громаду Преображення Господнього – храму.

6 лютого 2017 року Вищий господарський суд України підтримав позицію православних вірян Прикарпаття  і задовольнив касаційну скаргу Івано-Франківської єпархії УПЦ щодо прав на храм. Вищий господарський суд України скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.11.2016 року, залишивши в силі рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 02.08.16 року, яким було відмовлено в позові виконкому Івано-Франківської міської ради про розірвання договору оренди  з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

У свою чергу, Виконавчий комітет Міської ради подав заяву до Верховного суду України про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 6 лютого 2017 року.

Розглянувши дану заяву, Вищий судовий орган України, дійшов висновку, що вона є необґрунтованою та ухвалою колегії суддів Судової палати у господарських справах Верховного суду України 17 березня 2017 року відмовив у допуску справи №909/932/15 до провадження Верховного суду України.

Таким чином, поставлено крапку в багатомісячному судовому процесі, розпочатому за ініціативою виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Суд підтвердив право православної громади міста на богослужіння у Спасо-Преображенському храмі м. Івано-Франківська.

Нагадаємо, 24 січня, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй сторінці у Facebook розмістив повідомлення про те, що «суд задовільнив клопотання щодо виселення церкви з приміщення за адресою Чорновола, 6». Тоді у своєму коментарі прес-служба Івано-Франківської єпархії УПЦ зазначила, що такі заяви мера передчасні.

Просмотров: 529

Залишити відповідь