В Одеській єпархії відбулася презентація проекту будівництва першого в Україні православного хоспісу (відео)

Планований термін реалізації Одеською єпархією даного соціального проекту — друга половина 2019 року.

8 квітня 2017 року в Покровському скиту Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, розташованого в с. Маринівка Біляївського району Одеської області, відбулася презентація Першого в Україні православного центру хоспісної та паліативної медицини «Покров». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Одеської єпархії.

Перед відкриттям заходу митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел у співслужінні вікарних єпископів Діодора і Віктора та духовенства звершив молебень перед початком доброї справи.

У своєму архіпастирському слові після завершення богослужіння владика підкреслив, що «у цей знаменний день ми зібралися тут, щоб, як завжди було на нашій святій землі, «всім світом» почати добру справу по наданню допомоги тим, хто перебуває на порозі вічності. Мова буде про створення першого в Україні православного хоспісу «Покров», де за важкохворими будуть доглядати лікарі, волонтери та духовенство з милосердям, любов’ю і увагою».

Високопреосвященніший владика привітав Одеського міського голову Труханова Геннадія Леонідовича, представників Одеської обласної державної адміністрації та депутатів обласної ради, а також інших представників владних структур, органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу, ділових кіл, громадських організацій, науки, корпорації медичних працівників.

«Будинок майбутнього “хоспісу” розташований на території Свято-Покровського скиту Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, де нашими трудами і молитвами за кілька років були побудовані чернечі корпусу, реставрується Свято-Покровський храм, прокладені необхідні комунікації, висаджені зелені насадження – фруктові і хвойні дерева, які перетворили цю ділянку степу в прекрасний духовний оазис, де підносяться чернечі молитви про мир і де, вірю, незабаром будуть отримувати медичну допомогу і духовну втіху 40 стражденних важкими недугами людей. — продовжив митрополит Агафангел. — Хотілося б нагадати, що кілька місяців тому, в зв’язку зі зростанням онкологічних захворювань і відсутністю необхідних умов для утримання хворих у термінальній стадії хвороби, представники медичної громадськості м. Одеси, вивчивши світовий досвід, який свідчить про конструктивну співпрацю лікарів і священнослужителів у справі догляду за невиліковно хворими, звернулися до мене з проханням про сприяння у вирішенні цієї актуальної проблеми. У зв’язку з цим з мого благословення були розпочаті роботи по створенню першого в Україні православного хоспісу «Покров». Для цього вже проведена велика робота: тут, недалеко від Одеси, в екологічно чистому місці на березі лиману було придбана недобудована чотириповерхова будівля загальною площею понад 2300 кв. м., в якій до квітня 2017 року завершилися масштабні роботи з монтажу покрівлі, скління вікон, фарбування фасадів, підведення необхідних комунікацій. На всі ці потреби єпархією вже витрачено близько 8 млн. грн.».

За даними експертів, у даний час в Україні онкологічні захворювання діагностовано у близько в 1 млн. чоловік. На жаль, смертність від онкологічних захворювань в Україні в 2 рази вище, ніж в Європі. Що стосується показників смертності від онкологічних захворювань, то кожен другий пацієнт в Україні помирає в перший рік виявлення патології, що в 10 разів перевищує аналогічний показник у розвинених країнах.

Архієрей зазначив, що в хоспісі будуть отримувати благодійну медичну допомогу пацієнти як з різних куточків України, так і з навколишніх населених пунктів.

Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви проект приїхав підтримати Глава Синодального відділу соціального служіння протоієрей Владислав Діханов. Він передав слова вітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія, «який невпинно молитися за мир в Україні і благословляє всяке добре діло, що несе благо для Церкви, несе благо людям та мир нашому українському народові».

У своєму виступі Одеський міський голова Р. Л. Труханов привітав усіх з цією історичною подією не тільки для Одеського регіону, але і для всієї України. Представник голови Одеської обласної державної адміністрації Зінченко Марина Анатоліївна від імені губернатора також подякувала митрополиту Агафангелу за це благе починання, зазначивши, що «Максим Володимирович Степанов і очолювані ним органи влади, звичайно, візьмуть активну участь у реалізації цього важливого соціального і духовного проекту, який ми сьогодні, у передвеликодні дні, з Божою допомогою розпочинаємо».

Від Одеської обласної державної адміністрації Марина Анатоліївна Зінченко привезла спеціальні медичні приладдя для майбутнього соціального установи, які стануть у нагоді під час повноцінного функціонування хоспісу.

Народний депутат України А. С. Пресман розповів про те, що і він зіткнувся з цією проблемою, коли від раку помер його батько. «Як тільки я почув про хоспіс, то відразу сказав владиці, що зроблю все від мене залежне, щоб цю добру справу довести до кінця. Довго говорити я не звик: Ваше Високопреосвященство, нехай мій посильний фінансовий внесок стане першою лептою у реалізацію цієї нашої спільної справи».

Представник Одеської обласної ради, депутат Д. П. Чапир запевнив, що «весь депутатський корпус облради підтримає це добре починання, спрямоване на турботу про тяжкохворих людей, яких, на жаль, з кожним роком стає все більше».

За дорученням ректора Одеського національного медичного університету В.Запорожана виступив 1-й проректор ОНМУ Ю. Бажора, який запевнив усіх присутніх, що «і особисто Валерій Миколайович, і професорсько-викладацький склад і студенти медуніверситету гаряче підтримують проект створення хоспісу. Причому, після його відкриття студенти будуть проходити тут практику, щоб навчитися лікуванню і спілкуванню з онкологічними хворими у термінальній фазі».

Директор Національного інституту раку пані Колесник, яка прибула на запрошення митрополита Агафангела з Києва, підкреслила, що «в Україні гостро не вистачає хоспісів, де могли б отримувати допомогу, хворі з останньою стадією онкології. Світовий досвід говорить про те, що в області має бути не менше 10 хоспісів, а їх по всій Україні – одиниці. І тому ми з радістю відгукнулися на Ваше, владико, запрошення і приїхали сюди, щоб підтримати Вашу ініціативу. Все, що від нас залежить, ми зробимо. І дякую всім, хто був небайдужий до цієї актуальної теми української охорони здоров’я».

Керівник Одеського обласного онкологічного диспансеру О. Лук’янчук розповів про те, що на сьогоднішній день в Одеській області перебуває на обліку понад 70000 онкохворих, які потребують підтримки.

У подальших виступах Героя України В. Філіпчука, ректора Національного університету «Одеська національна юридична академія» В. Завальнюка та інших запрошених також була висловлена підтримка ініціативи митрополита Агафангела щодо створення Першого в Україні православного центру хоспісної та паліативної медицини «Покров».

Просмотров: 582

Залишити відповідь