Голова юридичного відділу УПЦ взяв участь у круглому столі «Справедливість в суспільстві. Які рішення суддів будуть справедливі?»

20 квітня 2017 року відбувся круглий стіл «Справедливість в суспільстві. Які рішення суддів будуть справедливими?», у ході якого Всеукраїнська асоціація суддів адміністративних провела публічну дискусію на актуальні теми. У заході взяв участь представник Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Круглий стіл був організований Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів, за участі представників Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій, суддів, адвокатів, юристів, правозахисників. Українську Православну Церкву представив Голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов.

Священик у  своєму вітальному слові поздоровив присутніх із Христовим Воскресінням та передав благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

«Такий захід відбувається вперше, — підкреслив його важливість протоієрей Олександр, — дуже добре, що судді цікавляться такими категоріями, як справедливість та істина при звершенні судочинства».

«Безумовно, що кожне судове рішення має бути справедливим. Нажаль на практиці ми можемо мати рішення законне але не справедливе. Питання справедливості піднімається також в контексті судової реформи. Тому запроваджуючи на законодавчому рівні принцип справедливості при звершенні судочинства важливо підходити до цього комплексно. Категорія справедливості є суб’єктивною, і кожна сторона вважає рішення справедливим, тільки якщо воно прийнято на її користь. Тож, на мою думку, законодавцю потрібно запроваджувати певні критерії, щодо визначення справедливості судового рішення. Законність судового рішення ми можемо перевірити, використовуючи матеріальний і процесуальний закон, а що буде тим мірилом для перевірки справедливості судового рішення? Бо в кожного учасника процесу є своє розуміння справедливості!», — наголосив голова юридичного відділу УПЦ.

Під час дискусії вказувалося, що лідери релігійних організацій все частіше публічно висловлюються про необхідність суддів бути справедливими при виконанні своїх обов’язків. Зокрема, в березні 2016 року Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій зробила офіційну заяву щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, в якій підкреслила: “…наша сила в єдності і наполегливій праці, кожного на своєму місці. Постійні чвари, суперечки і марні сподівання на те, що хтось прийде і зробить за нас нашу роботу, тільки послаблюють Україну”.

За результатами обговорень було прийнято рішення запровадити серію подібних заходів,  які стануть перспективним дискусійним майданчиком як для суддів, так і для представників громадськості.

Фото press.liga.net

Просмотров: 311

Залишити відповідь