Ініціатори антирелігійних законопроектів створили провокативну ситуацію щодо Президента України — екс-глава Держкомрелігій

Ініціатори та лобісти скандальних антирелігійних законопроектів №4128 та №4511 створили провокативну ситуацію, у яку найближчим часом може потрапити Президент України.

Таку точку зору висловив релігійний експерт, екс-глава Держкомрелігій Юрій Решетніков на прес-конференції в УНІАН, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр інформації УПЦ.

«Якщо народні обранці знехтують відповідальністю перед суспільством 18 травня, то залишається гарант прав і свобод громадян, гарант Конституції України – Президент України, до якого будуть звертатися від УПЦ і вірні інших релігійних спільнот, з проханням не підписувати цей законопроект. Ті, хто ініціює розгляд цього законопроекту у Верховній Раді і всіляко його там проштовхує, вони готують і провокацію проти Президента України», — зазначив Юрій Решетніков.

Пояснюючи свою думку, він повідомив: «якщо Верховна Рада проголосує за цей законопроект, Президент України опиниться у складному становищі: або йому підписати те, що прямо суперечить Конституції України, європейським практикам і перекреслює демократичний вибір нашої держави, або йому визнати, що коаліція, значну частину якої складає і його партія, вона не дотягує в розумінні європейських стандартів розвитку державно-церковних відносин, забезпечення прав і свобод громадян. І над цим мали б подумати ініціатори цих законопроектів», — зауважив релігійний експерт.

Водночас він нагадав, що «Україна на початку 1990-х років мала 900 «гарячих точок» — місць боротьби за храми, переважно у Західній Україні. Усі роки державна влада дбала, щоб випадків протистояння за храми ставало все менше. У 2009-2010-х роках таких місць лишилось не більше 30». «На сьогодні, з подачі державної влади, яка презентується окремими депутатами Верховної Ради, робиться все для того, щоб випадків протистоянь стало більше. Законопроект 4128, стосовно самоідентифікації, призведе до того, що «вибухне» вся Україна», — передбачає експерт.

Також він зазначив, що за статистикою Міністерства оборони 25 % українських військовослужбовців ідентифікують себе як вірні УПЦ. «З 2014 року, коли Україна зіштовхнулась з десятками тисяч вимушених переселенців, монастирі УПЦ приютили біженців і на територіях Донецької і Луганської областей і на інших територіях України. Монастирі УПЦ і сьогодні надають допомогу цим людям. Організації, які належать до УПЦ тисячами тон надають гуманітарну допомогу мешканцям зони АТО», — додав експерт.

Нагадаємо, 16 травня 2017 року в прес-центрі УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «Антирелігійні законопроекти: виклики для українського суспільства». 

Просмотров: 1280

Залишити відповідь