Звернення Патріаршого Екзарха всієї Білорусі до Президента України у зв’язку з запланованим прийняттям Верховною Радою України антиправославних законів

Митрополит Мінський і Заславський Павел, Патріарший Екзарх всієї Білорусі, звернувся до Президента України Петра Олексійовича Порошенка у зв’язку з запланованим прийняттям Верховною Радою України антиправославних законів.

Його Превосходительству,

Президенту України

Петру Олексійовичу Порошенку

Ваше Превосходительство, вельмишановний Петро Олексійович!

Від імені Синоду Білоруського Екзархату, духовенства та численної пастви Білоруської Православної Церкви, жителів Республіки Білорусь, звертаюсь до Вас, гаранта дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина ввіреній Вашому керівництву країни, з проханням стати на захист прав і свободи віросповідання братнього нам українського народу.

До порядку денного засідання Верховної Ради України 18 травня 2017 року включено винесення на голосування двох законопроектів, прийняття яких може призвести до суттєвого загострення ситуації в українській державі. Мова йде про законопроект № 4128 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також законопроекті № 4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою країною-агресором».

Згадані законопроекти, у разі їх прийняття, слугуватимуть підставою для безпрецедентного в житті сучасної цивілізованої людської спільноти утиску конституційних прав і свобод мільйонів громадян України, кричущої дискримінації переважної більшості населення країни за ознакою його приналежність до Української Православної Церкви.

Віруючим жителям нашої країни відомо, що проти прийняття законопроектів № 4128 і № 4511 висловилися Головне науково-експертне управління Верховної Ради України, Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, уповноважений Верховної Ради України з прав людини В.В. Лутковська.

Зі справедливою критикою і засудженням законопроектів виступили Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, генеральний секретар Всесвітньої Ради Церков пастор д-р Олаф Фюксе Твейт, представники низки українських християнських конфесій.

Синод Білоруської Православної Церкви, духовенство і віруючі жителі Білорусі висловлюють свою глибоку стурбованість у зв’язку з майбутнім 18 травня 2017 року розглядом у Верховній Раді України законопроектів № 4128 і № 4511.

Архіпастирі, священнослужителі, ченці й миряни, чада Білоруської Православної Церкви, всі ми шанобливо звертаємося до Вас, Глави української держави, з проханням виступити на захист конституційного права українського народу на свободу віросповідання та зняти з розгляду Верховною Радою України законопроекти № 4128 і № 4511.

Білоруська Православна Церква, виступаючи в захист миру, справедливості і здорового глузду, на захист своїх українських побратимів по вірі, засуджує ініціативу про прийняття Верховною Радою України законопроектів № 4128 і № 4511. Якщо згадані законопроекти будуть прийняті, це може втягти Україну в хаос безпрецедентної громадянської війни на ґрунті релігійних гонінь і репресій щодо Українського Православ’я.

Щиро сподіваюся на Ваше розуміння і підтримку.

З глибокою і щирою повагою від імені віруючих громадян Білорусі — духовенства і пастви Білоруської Православної Церкви

+ Павел,

митрополит Мінський і Заславський,

Патріарший Екзарх всієї Білорусі

і

Синод Білоруської Православної Церкви

17 травня 2017 р.

Просмотров: 635

Залишити відповідь