Митрополит Сергій розповів, як насправді проходив Харківський Собор (відео)

26 травня 2017 року митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій в ході онлайн-конференції АиФ відповів на запитання читачів про те, як насправді проходив Харківський Собор 25 років тому.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує інтерв’ю з владикою, присвячене 25-тій річниці Харківського Архієрейського Собору, яка відзначається  26-28 травня цього року.

Владика Сергій розповів, навіщо був проведений Собор, про те, яку роль в його роботі відіграв Блаженніший Митрополит Онуфрій, про головну місію Церкви в сучасному світі, про те, що таке справжній патріотизм та інше.

На питання про те, чи правда, що Харківський Собор відродив сам принцип соборності Церкви в Україні, він відповів: «Так. Можна сказати: такий собор був вперше. Раніше ми (архієреї. — Ред.) були слухняні, як благословить Філарет — так і робили. Але коли питання торкнулося життя, майбутнього Церкви, ми не могли мовчати».

При цьому єпископи просили молитов народу, щоб прийняти правильне рішення. «Ми бачимо в соборі і прояв соборного розуму Церкви. Ми просили молитов народу. І народ молився, щоб ми вчинили правильно. І те, що на Харківському Соборі були майже всі єпископи, — дуже сильне свідчення. Всі були одностайні».

Говорячи про роль, яку відіграв у роботі Собору Блаженніший Митрополит Онуфрій, владика Сергій зазначив, що «Блаженніший проявив свій дар розсудливості». «Старші митрополити, знаючи його авторитет як духовної людини, брали до уваги його слова. Тому дуже багато рішень Собору були озвучені за порадою Блаженнішого… Завдяки йому було прийнято рішення: Церква повинна продовжувати своє спасительне служіння».

За словами владики Сергія, завданням учасників Собору, як і вірних УПЦ сьогодні, було зберегти церковну єдність. Канонічність Собору і його рішень визнали всі Помісні Православні Церкви світу (на відміну від державної влади, яка не маючи реального впливу на Церкву, показала своє недоброзичливе ставлення).

Крім того, правильність прийнятих рішень підтвердило саме життя.

«Життя показало, що наші рішення були виправдані. Нас підтримав народ, всі монастирі і майже всі єпископи», — сказав архієрей.

На питання про те, який сьогоднішній статус УПЦ та чи можливо створити Автокефальну Церкву в Україні, владика, зокрема, сказав: «З РПЦ у нас духовне, Боже, благодатне єднання, яке зруйнувати неможливо. І через нього ми входимо в літургійну єдність з усіма Помісними Церквами. Літургійне — це найсильніше єднання, яке є на Землі».

В УПЦ звершується Євхаристія, приймається покаяння, «життя жительствует». «У нас все є, треба тільки бажання жити цією повнотою життя Церкви і берегти себе від гріха… — сказав він. — Розкол — це трагедія. “Хіба Христос розділився?” — апостол Павло запитує. Христос один, і одна Церква. І наше завдання — встояти в цій Церкві і триматися її смиренно, з побожним страхом, трепетом, покаянням і молитвою».

На питання про те, яка місія Церкви в тій чи іншій країні, митрополит відповів: «Головна місія Церкви Христової свідчити про наше спасіння: що Христос — наш Спаситель, який втілився на землі, воскрес, вознісся і готує нам Царство Боже, і вказав нам шлях. Це завдання Церкви у всі часи — нести благу звістку про те, як врятуватися. Шлях один. Це Христос. Тільки Христос сказав (і ніхто інший не може так сказати): “Аз есмь Путь, и Истина, и Жизнь”. Якщо ми віримо у Христа, ми на цьому шляху спасаємося і сподіваємося успадкувати життя вічне».

За його словами, справжній патріот — той, хто любить свій народ і Церкву, і живе любов’ю і цією вірою. «Ми любимо свій народ і бажаємо, щоб наш народ жив у любові. І якщо він живе вірою, любов’ю, він спокійний», — сказав владика Сергій.

Для роз’єднання ж з РПЦ потрібні тверді аргументи, вважає митрополит. «Мета (змін) може бути одна — щоб нам краще спасатися. А тут криється інше: щоб нас роз’єднати. Це неприйнятно. Це момент, на якому спіткнувся Філарет, розкольники… Автокефалія сьогодні не наблизить нас до Бога, а розділить», — сказав він.

Дбати про своє спасіння потрібно у всі часи, не дивлячись на соціально-політичні умови, адже робити це було важко завжди. Потрібно намагатися жити християнським життям, вберігати себе від гріха, брати участь у Таїнствах Церкви.

На питання про те, як зміцнювати віру, щоб не впасти в єресь, він відповів: «Дійсно, потрібно зміцнювати віру, жити вірою. Потрібні не слова, не заяви, а прості справи. Ми це бачимо в народі. Він працює (хоч йому й важко), молиться, кається. Потрібно глибше вникати в Святе Письмо, вникати в життя церковного кола. У суспільстві поводити себе як православні християни. У Піст — не соромитися, не соромитися перехреститися біля храму. І Господь збереже від єресі. Потрібно ухилятися від гріха і спонукати себе творити добро», — сказав митрополит.

За його словами, рятівний шлях — «шлях смирення, покаяння, усвідомлення себе грішниками, того, що Господь милує і спасає».

На завершення конференції владика Сергій побажав усім «зберігати чистоту віри, бачити свою гріховну неміч і, пам’ятаючи обітницю Христа Спасителя, боротися з самим собою за те, щоб Господь мав місце в нашому житті, і наше життя було не по зовнішності і назві лише, а по намаганню життям в терпінні, любові до всіх і старанності, про яку апостол Павло сказав: “‘Один одного тяготи носіть, і так виконаєте закон Христовий”. Бог всім нам на допомогу».

Нагадаємо, Харківський Архієрейський Собор відбувся 27-28 травня 1992 року на території Свято-Покровського монастиря Харкова під головуванням митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака). Передумовою для зібрання єпископів стала відмова митрополита Філарета (Денисенка) виконати дану на Архієрейському Соборі в квітні 1992 року обіцянку піти з посади Предстоятеля Української Православної Церкви.

У Соборі брали участь 18 єпископів, митрополит Філарет бути присутнім на Соборі відмовився. Українські архієреї висловили недовіру митрополиту Філарету і звільнили його з посади Предстоятеля УПЦ із зарахуванням поза штат і забороною священнодійства.

Таємним голосуванням новим Митрополитом Київським був обраний митрополит Ростовський і Новочеркаський Володимир (Сабодан). Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II затвердив рішення Харківського Собору і благословив Митрополита Володимира на Першосвятительске служіння в УПЦ.

Згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ святкування 25-річчя Собору пройде на загальноцерковному рівні.

У суботу 27 травня в Харкові відбудеться Божественна літургія та святкове засідання Священного Синоду УПЦ. В неділю 28 травня з нагоди річниці Собору Літургію у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври здійснить Предстоятель УПЦ, якому співслужитимуть усі архієреї Української Православної Церкви та представники Помісних Православних Церков.

Використано матеріали foma.in.ua

Просмотров: 3458

Залишити відповідь