Слово на вручення жезла Преосвященному Віктору (Коцабі), єпископу Баришівському, вікарію Київської митрополії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ВІКТОРУ (КОЦАБІ),

ЄПИСКОПУ БАРИШІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

 

 

Преосвященний єпископе Вікторе!

Благодаттю Пресвятого Духа, через возложення рук святителів, ти возведений нині на найвищий ступінь ієрархічного достоїнства та покликаний своє подальше пастирське служіння звершувати у сані єпископа.

Святий Ігнатій Богоносець у своїх посланнях пише, що єпископське служіння встановлене Самим Господом Іісусом Христом, і тому вказує на велич цього служіння. Звертаючись до Філадельфійської Церкви, він пише: «Вітаю її кров’ю Іісуса Христа, яка є вічна і нескінченна радість для віруючих, особливо якщо вони знаходяться в єднанні з єпископом та його пресвітерами і дияконами, поставленими призволенням Іісуса Христа, котрих з благовоління Свого Він непорушно утвердив Святим Духом Своїм». Сугуба благодать, возприйнята тобою в Таїнстві хіротонії, нехай зробить тебе достойним звершувачем високого та відповідального єпископського служіння Святої Православної Церкви.

Єпископське служіння – це подвиг, це неустанне піклування про спасіння ввірених пасомих, безперервна боротьба з гріхом, постійне заглиблення в розум Слова Божого. Неси своє нове служіння з сердечною любов’ю і душевним трепетом, будь ревним хранителем догматів, передання та уставів Церкви Православної. Святитель Василій Великий говорить, що «всіх потрібно закликати до послуху Євангелію, з усяким дерзновінням сповіщати слово та свідчити про Істину, навіть якщо інші заважають цьому і женуть навіть до смерті». У повчанні своїх пасомих нехай допоможе тобі приклад твого особистого життя, сповненого живої віри і любові. «Будь взірцем для вірних у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, в чистоті» (1 Тим. 4, 12), – так вчить святий апостол Павел.

Пам’ятай, що за своєю сутністю, пастирство – це не керування, а виховання ввірених духовних чад. Тому ми, пастирі, «як вимагає наша совість, повинні піклуватися, щоби ніхто з нашої провини не загинув для Церкви», – наставляє святитель Кипріан Карфагенський. Люби народ Божий, лікуй умовлянням до покаяння словом втіхи, підтримуй немічних, допомагай беззахисним. Твій обов’язок – неослабно та з розсудливістю піклуватися про стадо Христове, уподібнюючись доброму пастирю, який піклується про безсловесних овець, гріє та годує їх, оберігає від вовків та виліковує.

Нехай не засмучують тебе труднощі єпископського служіння. «Зігрівай дар Божий, що живе у тобі» (2 Тим. 1, 6), який є джерелом великої втіхи, керівником і натхненником святительського ділання. Господь, по милості Своїй, подасть тобі рясну допомогу для виконання твого єпископського служіння, як потребує того висота і святість сану.

Твоє служіння Святій Церкві і народу Божому почалось на ниві духовної освіти. Будучи викладачем Київської духовної академії, звершуючи відповідальний адміністративний послух, ти проявив себе як ревний пастир, відданий та смиренний служитель. Продовжуй трудитись з такою ж ревністю, і Господь примножить плоди твого служіння. «Якщо збережеш любов – досягнеш успіху у всіх своїх справах, вселиться у тебе благодать Божа, і вона, мов джерело, буде виливати на всіх целебні сили, і благоухання її звеселить твоє серце», – вчить преподобний Єфрем Сирин.

Прийми мої поздоровлення з благодаттю архієрейства та побажання милості Божої у твоїх трудах. Йди з миром і любов’ю на свій новий послух, вказаний тобі Промислом Божим. Пастиреначальник наш Господь Іісус Христос нехай збереже та примножить прийнятий нині тобою великий дар.

А тепер візьми цей жезл та благослови віруючих, які знаходяться тут в очікуванні отримати від тебе перше архіпастирське благословення.

 

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

5 червня 2017 року,

м. Київ

Просмотров: 510

Залишити відповідь