Заява Одеської єпархії з приводу нового витка наклепницької кампанії спрямованої проти найбільшої святині Православ’я – Одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору

Одеський Спасо-Преображенський кафедральний собор – найбільша святиня Світового Православ’я. Він нерозривними узами пов’язаний з історією України. У ньому служили великі ієрархи, у ньому відбувалися значні історичні події, з ним пов’язані долі видатних діячів української історії та культури. Він є головним храмом єпархії та духовним серцем Православної Одеси.

Переживши Голгофу і розп’яття, цей собор був з любов’ю відновлений на кошти десятків тисяч одеситів різних національностей і віросповідань, ставши символом єдності та відродження духовності. Собор оголошений державою пам’яткою архітектури місцевого значення. За будівництво собору група архітекторів і проектантів здобула Державну премію України.

І цілком природним продовженням цього світлого ставлення до святині було рішення одеської громади частково покрити витрати на утримання кафедрального собору бюджетними коштами, що повністю узгоджується з європейською практикою муніципальної підтримки як форми поваги до історії свого краю. Бюджетні кошти на утримання собору виділяються з 2010 року, і депутати, що представляють одеську громаду, згідно з регламентом роботи депутатського корпусу, незмінно голосують за цю статтю міського бюджету, у повній відповідності до статей Закону про місцеве самоврядування. Хочеться відзначити, що всі фінансові операції з оплати комунальних послуг на утримання собору проводить Державне казначейство України, яке, у свою чергу, перераховує кошти безпосередньо обслуговуючим компаніям, а не громаді Спасо-Преображенського собору.

Почесний громадянин Одеси і народний депутат України С.В. Ківалов зазначив, що одесити дуже трепетно ​​ставляться до цього храму і люблять його. Жителі міста усією громадою збирали кошти на відродження та будівництво собору, що в підсумку склало близько 35 мільйонів гривень.

«Собор став не тільки культурно-історичним символом і візитною карткою нашого міста, – зазначає Сергій Васильович. – Він став по праву його духовною святинею. Тому обов’язок місцевої влади – не дати сьогодні храму загинути».

Сергій Ківалов зазначив, що Одеська міськрада допомагає і підтримує всі церкви, незалежно від патріархату або конфесії.

«Це поширена світова практика – за рахунок муніципальних коштів підтримувати духовні святині, які є пам’ятками архітектури і мають найважливіше культурно-історичне значення», – резюмував С.В. Ківалов.

Наприклад, у США церкви «не платять податки і можуть подати заявку на отримання гранту від держави. Також є церкви, які знаходяться в природних заповідниках або історичних місцях, і на реставрацію таких церков можуть виділятися гроші». (http://immigrant.today/article/7500-cerkvi-v-ssha-finansirujutsja-li-oni-gosudarstvom.htm)

А в Німеччині «… кардинали, архієпископи та єпископи отримують в місяць у середньому близько 10 тисяч євро. Це приблизно стільки ж, скільки бургомістр німецького міста з півмільйонним населенням або заступник федерального міністра. За свої резиденції, будинки або квартири більшість вищих ієрархів не платять. Найдивовижніше, що зарплатню ієрархам платять не з церковного податку, зборів або пожертвувань, а з держбюджету. Тобто кожен німецький платник податку – чи то атеїст, іудей або мусульманин – має за честь утримувати за рахунок своїх податків ієрархів католицької та євангельської церков». (Ця інформація взята зі статті «Церква в Німеччині відділена від держави, але не відлучена від дотацій» http: //www.dw.com/ru/). З урахуванням нинішньої орієнтації влади України на Європу (а Німеччина, як відомо, є провідною країною Євросоюзу, його, так би мовити, «локомотивом»), було б непогано обміркувати й ініціювати у Верховній Раді розгляд цього європейського досвіду.

Однак викликає подив не стільки позиція деяких депутатів, що представляють радикальні сили, скільки реакція такого важливого державного органу нашої країни, як СБУ. Не те що дія, а кожне слово цього органу мають бути перевіреними та виваженими, адже від цього залежать долі країни й людей. І, звичайно ж, абсолютно неприпустимою є ситуація, коли така структура цілком серйозно приступає до розгляду маячливого або навмисно провокативного запиту народного депутата, який ніякого відношення до ситуації не має й незбагненним чином погоджує турботу одеситів про гідне життя перлини свого міста – Спасо-Преображенського собору з нормами 110- ї статті ККУ.

Також хочеться нагадати, що разом із Дерибасівською вулицею, Потьомкінськими сходами і пам’ятником Дюку, Спасо-Преображенський собор є візитною карткою нашого міста, який користується любов’ю городян як святе місце молитви і привертає десятки тисяч туристів як культурно-історичний об’єкт державного значення.

Лунають звинувачення, що кошти, які виділяються на собор, могли б піти на соціальні потреби одеситів. Тому необхідно відзначити, що Одеська єпархія проводить величезну соціальну роботу з надання допомоги нужденним співгромадянам. Це допомога пораненим воїнам у військовому госпіталі, підтримка переселенців з Донбасу, турбота про бідних людей похилого віку, про багатодітні сім’ї, онкохворих дітей, дітей-сиріт, волонтерська підтримка медичних закладів, дитячих будинків та інтернатів. На ці добрі справи Одеська єпархія з благословення Високопреосвященнішого митрополита Агафангела виділяє десятки мільйонів гривень. Тільки за останні два роки адресну фінансову допомогу отримали понад 15 тисяч людей. Було роздано понад 370 тонн продуктів харчування, величезна кількість речей і медикаментів. Понад 150 тонн продуктів харчування і лікарських засобів на суму понад 500 тисяч гривень Одеська єпархія відправила постраждалим мирним жителям на Схід України. Щодня при монастирях і храмах Одеси отримують харчування понад тисяча нужденних, а в недільні та святкові дні ця кількість подвоюється. Харчування доставляється в місця позбавлення волі, диспансери, соціальні дитячі та медичні установи.

При Свято-Михайлівському жіночому монастирі діє Будинок милосердя, в якому міститься 140 знедолених, оточених турботою сестер і медичним забезпеченням. Багато років функціонує притулок для дітей-сиріт при храмі «Всіх скорботних Радість», розрахований на 38 дітей. В активну фазу ввійшло будівництво першого в Україні православного хоспісу «Покров» в с. Маринівка Біляївського району, де невиліковним онкохворим буде безоплатно надаватись паліативна медична допомога. Тільки на православний хоспіс “Покров”, з благословення митрополита Агафангела, у період 2015-2017 років вже витрачено понад 8 мільйонів гривень.

І ця статистика не є вичерпною. Дуже багато священнослужителів і мирян таємно роблять добрі справи для ближніх, уникаючи слави людської.

Як видно, зазначені церковні витрати Одеської єпархії на соціальні потреби наших співвітчизників на порядок перевищують ті кошти, які муніципалітет виділяє в якості підтримки історичної пам’ятки архітектури.

Протягом останніх декількох років Одеська єпархія проводить в Спасо-Преображенському соборі масштабні багатовитратні роботи на прикрашення святині: завершено розпис центрального приділу і головного купола, встановлені нові мармурові кіоти з писаними іконами, художниками із Західної України розписано всі три вівтарі собору, зараз розпочато роботи по розпису та прикрашенню бічних приділів. Засоби на це в повному обсязі виділяє Одеська єпархія за допомогою небайдужих одеситів. Ці багатомільйонні вкладення набагато перевищують бюджетні витрати міста на утримання пам’ятки архітектури. Також в цей важкий час єпархією на всій території Одеської області ведеться будівництво храмів, каплиць, соціальних об’єктів, які є надбанням українського народу.

Від імені всієї повноти духовенства і віруючих Одеської єпархії ми висловлюємо глибоку стурбованість й обурення з огляду на нову хвилю антирелігійної кампанії, спрямовану на розпалювання міжкофесійної та міжнаціональної ворожнечі в Україні. Наші священнослужителі та віруючі є справжніми патріотами України, які не на словах, а на ділі доводять це щоденною самовідданою працею на благо нашої країни і молитвами про благоустрій українського народу.

Незважаючи ні на які підступи “князя пітьми віку цього” (Ін. 12:31), Одеська єпархія гідно несе свою спасительну місію, закликаючи людей до миру й злагоди, проводячи масштабну соціально-благодійну діяльність, залишаючись духовним авторитетом, останньою надією та притулком для величезної кількості наших співгромадян.

Насамкынець, від імені повноти Одеської єпархії Української Православної Церкви звертаємося до всіх громадян нашого улюбленого міста, жителів області – віруючих і невіруючих, з переконанням, що протягом століть Українська Православна Церква завжди була і буде душею та совістю українського народу, який любить храми і бажає молитися в тих святих стінах, які втілюють найкраще, що зосереджено в серцях українців. Ми вдячні патріотичній позиції депутатів міської ради Одеси, які піклуються про рідне місто, зокрема, про Спасо-Преображенський кафедральний собор. Дане рішення – це абсолютно законна дія народних обранців, які люблять Одесу, бачать своє майбутнє і майбутнє своїх нащадків в цьому місті і пишаються званням одесита.

Закликаємо всіх наших співвітчизників, а особливо тих, на кого покладено Господом обов’язки збереження миру й порядку, бути справжніми патріотами, які піклуються про Україну – унікальну землю, що століттями об’єднує сотні національностей, культур і релігій.

Висловлюємо глибоке сподівання, що спроби деструктивних сил розхитати мир і міжрелігійну ситуацію в державі не матимуть підтримки, а дії, спрямовані проти мільйонів віруючих українців, будуть рішуче, відповідно до норм Конституції, припинятися.

Просмотров: 894

Залишити відповідь