Захоплення храму на Івано-Франківщині представниками УГКЦ спричиняє ескалацію міжконфесійної напруги – заява Відділу зовнішніх церковних зв’язків

Уніатські священики під час захоплення храму УПЦ в м. Коломия вдавалися до абсолютно ворожої риторики та відвертого цькування своїх співгромадян за їх конфесійною приналежністю

Про це заявив Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви у коментарі щодо подій 4 червня 2017 року з захопленням Благовіщенського храму Коломиї, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У Заяві зазначається, що священики Української Греко-Католицької Церкви користуються підтримкою вояків “Чорної сотні” та мають на меті захопити інший храм УПЦ в м. Коломия, а саме – Свято-Успенський собор. «Вірних нашої Церкви залякують, лунають наклепи, погрози розправи, зокрема й з уст уніатських капеланів, одним з яких є о. Михайло Арсенич», – офіційно зазначає ВЗЦЗ.

Дотепер Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ безпідставно називає храм своїм, не надавши жодних юридичних підтверджень факту тимчасової передачі Українській Православній Церкві. Натомість громада УПЦ користується приміщенням Благовіщенського храму на законних підставах з 1990 року.

Одночасно, попри миролюбиву позицію, подану в відповідній заяві Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, незрозумілим залишається участь у згаданому конфлікті священників УГКЦ, які провокують і закликають до захоплення храму релігійної громади УПЦ.

У Відділі зовнішніх церковних зв’язків також підкреслили недоречність і несвоєчасність закликів УГКЦ до відновлення історичної справедливості, що полягає у поверненні нібито колишніх храмів. «За даною логікою, УГКЦ мала б також повернути у власність УПЦ ті храми, якими ця конфесія на даний час користується», – йдеться у заяві ВЗЦЗ. – Впевнені, що такий підхід не додасть миру і стабільності у міжконфесійних стосунках».

Загалом, згадані дії греко-католицького духовенства під час захоплення храму УПЦ в Коломиї не відповідають напрямку православно-католицьких відносин, які згідно з Гаванською декларацією, потребують примирення та віднайдення взаємоприйнятних форм співжиття.

«Закликаємо провід УГКЦ, а також керівництво Коломийсько-Чернівецької єпархії, спокійно і виважено, в дусі християнської любові та поваги до релігійних переконань інших людей, з усвідомленням всієї повноти відповідальності, підійти до вирішення цього питання», – наголошує ВЗЦЗ УПЦ.

Просмотров: 787

Залишити відповідь