Лист Священного Синоду Болгарської Православної Церкви до Президента України та Голови Верховної Ради з приводу антицеркових законопроектів 4128 та 4511

Єпископат і клір, чернецтво та весь віруючий народ Болгарської Православної Церкви з гарячою щирою любов’ю ставиться до своїх православних братів, які проживають в межах України.

У серці кожного православного болгарина незримо живе пам’ять про подвиг святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Кожному з нас дорога пам’ять про те, що саме болгарські місіонери, учні солунських братів, більше тисячі років тому започаткували Святу Русь, принісши Православну віру на береги Дніпра. Єдиним серцем і єдиними устами ми сповідуємо цю загальну (єдину) для нас віру з Його Блаженством, Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм і з побратимами-архіпастирями канонічної Української Православної Церкви. Нам нескінченно дорогі Києво-Печерська, Успенська Почаївська Лавра та інші великі православні святині України.

З тривогою і болем протягом останніх трьох років ми спостерігаємо за розростаючою братовбивчою війною в Україні. Особливу занепокоєність викликає у нас факт, що в цих тяжких умовах розкольницький «Київський Патріархат» – самозванча неканонічна структура, яка не має ніякого відношення до канонічного світового Православ’я, – спільно з екстремістами зазіхає на священне надбання всього українського народу. У 2015 році Священний Синод Болгарської Православної Церкви вже звертався до Вашої Високоповажності із закликом не допустити передачі розкольникам святих Божих обителей.

Сьогодні зі скорботою бачимо, що над Українською Православною Церквою згущуються нові хмари. У Верховну Раду України на розгляд внесені два антицерковних за своєю суті законопроекти, які передбачають зміни в чинному українському законодавстві. Вважаємо, що запропоновані зміни носять неприкритий дискримінаційний характер – вони очевидним чином порушують рівність релігійних організацій України перед законом і віддають долю парафій в руки сторонніх людей, створюючи юридичну основу для захоплення розкольниками і екстремістами храмів канонічної Української Православної Церкви. Переконані, що це виключно небезпечно для крихкої міжрелігійної злагоди у Вашій країні.

Пропоновані поправки до законодавства України не мають аналогів в сучасному цивілізованому світі. Серед віруючих нашої Церкви, які є громадянами не тільки Болгарії, але і багатьох інших країн світу, згадані законопроекти викликають подив і обурення, тому що вони знаходяться в суперечності з принципом невтручання держави в справи Церкви і створюють передумови для грубого порушення прав віруючих.

Хочемо підкреслити, що Українська Православна Церква – це єдина канонічна Православна Церква України. Вона терпляча, любляча і багатостраждальна Мати багатомільйонного православного українського народу. Будь-яке обмеження Її інтересів може виявитися згубним і руйнівним як для всього українського народу, так і для Української державності.

Болгарська Православна Церква, Болгарський Патріархат, пройшла через жахи розколу і тому ми особливо чутливі до цього, виключно важливого для всього Православ’я, питання і ми повинні надати всіляку підтримку нашим побратимам з канонічної Української Православної Церкви.

Звертаємося до Вас, Ваше Превосходительство, із закликом проявити політичну мудрість і скористатися наявною у Вас владою, щоб посприяти якнайшвидшому відкликанню від розгляду у Верховній Раді України дискримінаційних законопроектів, спрямованих проти Української Православної Церкви.

ГОЛОВА СВЯЩЕННОГО СИНОДУ
† НЕОФІТ,
ПАТРІАРХ БОЛГАРСЬКИЙ

Просмотров: 391

Залишити відповідь