Третина всіх священнослужителів, дві третини всіх православних парафій, три чверті всіх студентів духовних навчальних закладів та майже все православне чернецтво належить до Української Православної Церкви.

Такі дані наводить Міністерство культури України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Міністерства.

У цьогорічному звіті Міністерства культури України «Про мережу церков і релігійних організацій в Україні» зазначено, що станом на 1 січня 2017 року третина з обрахованих в Україні священнослужителів (10 289 чоловік) належать до УПЦ. Доречі, ці дані майже на 2 тисячі чоловік занижені у порівнянні зі статистикою, наявною у Київській Митрополії УПЦ. Ці священнослужителі опікуються 12 653 релігійними громадами на території України. Кількість цих громад у двічі більша, ніж сумарна кількість громад всіх охоплених звітом релігійних організацій, що називають себе православними (УПЦ КП, УАПЦ, Старообрядницькі церкви тощо).

Не менш красномовною є й статистика щодо обрахованого Мінкультом чернецтва. Згідно даних державного органу, у 208 монастирях УПЦ подвизається 4 807 ченців та черниць. Щоб зрозуміти, мало це, чи багато, достатньо зазначити, що чернецтва в УПЦ майже в 20 разів більше, ніж сумарно у всіх інших релігійних організацій, що називають себе православними. До прикладу, в УПЦ КП припадає 3-4 ченці на монастир, а в УАПЦ –1-2.

Дані про наявність духовних шкіл та студентства дають змогу оцінити потенціал відновлення духовних кадрів у майбутньому. Згідно з зазначеними даними у звіті Міністерства культури, у 19 духовних навчальних закладах УПЦ навчається чверть усіх студентів релігійної України, тобто 4 788 чоловік. Це 75% від усіх українців, які прагнуть здобути освіту з православного богослов’я і пов’язати своє життя зі священнослужінням.

Українська Православна Церква започаткувала 3 986 недільних шкіл та 135 засобів масової інформації (з яких — 93 друкованих, 6 — аудіовізуальних, 36 — електронних).

Статистичні дані, подані Міністерством культури України у звіті «Про мережу церков і релігійних організацій в Україні» прокоментував голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент.

«Офіційна статистика Міністерства культури України підтверджує беззаперечний факт – попри масштабні утиски прав і свобод вірян УПЦ, зафіксованих міжнародними моніторинговими організаціями, Українська Православна Церква є найбільшою релігійною організацією, яка має динамічний розвиток і духовний потенціал. Адже кількість її вірян, які вирішили суцільно присвятити себе служінню Богу у священстві та чернецтві в десятки разів перевищує таку ж статистику в інших релігійних організаціях», — зазначив єпископ Климент.

Доречі, наведений Мінкультом звіт спростовує дані деяких соціологічних фірм про те, що рівень підтримки УПЦ серед населення України начебто знижується у порівнянні з розкольниками та уніатами. Адже процентне співставлення кількості богопосвячених осіб є найбільш виразним показником реального церковного життя.

Просмотров: 1661

1 коментар

  1. Что за способность все белое окрашивать в черное.Мы прихожане канонической православной церкви и просим не трогать церковь Христову.
    Побойтесь Бога !!!

Залишити відповідь