Голова представництва УПЦ при міжнародних європейських організаціях взяв участь в нараді ОБСЄ у Відні (+відео)

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, представник Української Православної Церкви при міжнародних європейських організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь в додатковій нараді ОБСЄ з людського виміру, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Нарада проходить 22-23 червня у Відні та присвячена свободі релігії та віри. Владику супроводжував заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. В роботі наради взяли участь представники країн-учасниць ОБСЄ, дипломати, правозахисники, представники конфесій та релігійних організацій. 

В рамках роботи форуму єпископ Віктор виступив із заявою, в якій розповів про дискримінаційні, противоправні та незаконні дії, спрямовані проти релігійних громад та вірних УПЦ. Зокрема, владика згадав про законопроекти №№4128, 4511, 5309, згідно з якими Церкві намагаються нав’язати спеціальний статус, змусити змінити свою назву, підписувати спеціальні договори з державними органами, погоджувати з державою призначення священнослужителів і т. п. При цьому для інших конфесій такі зобов’язання не встановлюються. Стурбованість можливістю прийняття цих законопроектів висловили: Всесвітня Рада Церков, низка Помісних Православних Церков, Державний Секретаріат Ватикану. 

У виступі також було згадано про нереєстрацію Міністерством культури України статутів УПЦ, у зв’язку з чим Церква була вимушена звернутися до суду. Говорилося про спробу захоплення Благовіщенського храму УПЦ в м. Коломия Івано-Франківської області. Згадувалося також і про розпалювання релігійної ворожнечі проти Церкви в центральних українських ЗМІ.

В тексті виступу, повна версія якого була передана в секретаріат ОБСЄ, зокрема було відзначено, що міжнародне право і позиції авторитетних міжнародних організацій свідчать про те, що за порушення прав віруючих та дискримінаційні дії, які вчинені навіть недержавними структурами, все-одно несе відповідальність держава. Так, в доповіді Спеціального доповідача з питань свободи релігії та переконань Організації Об’єднаних Націй за 2014 рік вказано, що: “Порушення прав людини можливі не лише зі сторони держави; досить часто вони вчиняються недержавними суб’єктами. Тим не менше, відповідальність за такі акти несе держава, оскільки вони можуть свідчити про недосконалість системи захисту прав людини”.

Представник Церкви зазначив, що розпалювання релігійної нетерпимості, а також подальше ігнорування порушень права на свободу віросповідання та релігійної діяльності Української Православної Церви, при відсутності належного розслідування та публічного осуду фактів порушень прав віруючих, приведе до ослаблення верховенства права і законності в Україні. 

Разом з тим, владика відзначив і позитивні рішення органів судової влади на захист прав УПЦ. Зокрема, в червні 2016 року Бориспільська міська рада всупереч Конституції України заборонила проводити Всеукраїнський хресний хід через місто Бориспіль (Київська область). Про це представники УПЦ повідомляли на засіданні БДІПЧ/ОБСЄ у Варшаві у вересні 2016 року. В результаті судового позову Бориспільський суд Київської області своїм рішенням від 22.02.2017 визнав згадане рішення Бориспільської міської ради протиправним і свавільним. 

Поза офіційною частиною заходу представники Церкви мали спілкування з учасниками наради, серед яких і з представником Постійної Місії Святого Престолу при міжнародних організаціях у Відні священиком Фредеріком Хансеном. 

Просмотров: 1212

Залишити відповідь