Військовий та юридичний відділи спростовують дезінформацію про обмеження капеланського служіння для священиків УПЦ

У ЗМІ активно поширюється дезінформація щодо неможливості служіння духовенства Української Православної Церкви в якості військових капеланів. Низка видань розповсюдила фейкові новини, посилаючись на сумнівну заяву командуючого Національною гвардією генерал-лейтенанта Юрія Аллерова.

За словами військового Кабінет Міністрів України у своїй постанові «прописав положення», згідно якого капеланами можуть бути діячі різних конфесій «за винятком представників Московського патріархату».

Заява генерал-лейтенанта Аллерова одразу викликала резонанс, бо пішла врозріз з офіційною позицією Міністра оборони України генерала армії Полторака С.Т. Останній під час зустрічі з головою Синодального військового відділу УПЦ зауважував, що військовослужбовці мають право на духовний супровід у війську і ходити до тієї Церкви, до якої належать.

Що стосується нормативного документа на який посилається генерал-лейтенант Аллеров, то скоріш за все мова йде про Наказ № 205 від 24 березня 2016 року «Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Національній гвардії України», коментують ситуацію в Синодальному військовому та юридичному відділах УПЦ.

У підпункті 7, пункту 19 зазначено, що «Командування військової частини: не допускає (обмежує діяльність) священиків тих релігійних організацій, центри яких знаходяться на території країни-агресора».

«Як ми бачимо відсутня пряма заборона для УПЦ про яку говорить пан генерал, – зазначає голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов. – Командир на власний розсуд визначає де центр тієї чи іншої релігійної організації».

З огляду на те, що адміністративним центром Української Православної Церкви є Київська Митрополія, спроби обмежити капеланське служіння для священиків УПЦ є відкритою дискримінацією військовослужбовців, кожен третій з яких є парафіянином Української Православної Церкви.

Просмотров: 477

Залишити відповідь