Канонічність – не лише адміністративне поняття, а свідчення про духовний зв’язок, який йде від Христа – архієрей Польської Православної Церкви

24 липня 2017 року, на запрошення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Волинську єпархію відвідав архієрей Польської Православної Церкви архієпископ Вроцлавський і Щецинський Георгій.

Спілкуючись з вірянами Свято-Хрестовоздвиженської громади села Угринів, владика Георгій висловив вдячність Богу та Українській Православній Церкві за можливість побувати у Києві, на торжествах на честь преподобного Антонія Печерського, у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

«Ми є сусідами з вами. Всього у Польщі зараз проживають вже два мільйони українців. Я – єпископ у Західній Польщі, і там на кордоні з Німеччиною в одному Вроцлаві проживають лише зареєстрованих сто тисяч українців», – розповів архієпископ Георгій. Він зауважив, що під час його візиту до Києва відбулися переговори з представниками УПЦ про можливий приїзд українських священиків для пастирської опіки над співвітчизниками, які перебувають в Польщі.

Нам важливо бачити, як ви стоїте за віру

«До Києва у ці дні приїхали і з Єрусалиму, і з Болгарії, з Греції, з Кіпру, і від нас, – продовжив владика Георгій. – Нам важливо бачити, як ви стоїте за віру. Її немає без страждань. Ми самі живемо у католицькій країні, нам і зараз буває непросто. Але ми намагаємося берегти канонічність Церкви і єдність віри».

У Польській Православній Церкві використовують за богослужінням церковнослов’янську мову, зауважив архієрей. За його словами, це мова молитви, яка об’єднує багато національностей.А у  проповідях священики Польщі намагаються звертатись національними мовами. Є і такі, хто цілком вільно спілкується літературною українською.

«Сьогодні ми прибули сюди, в Угринів, подякувати громаді за свідчення Православної віри. У вас маленька домашня церква. Але хто був на Афоні, знають, що там теж невеликі є церкви. Однак немає такого, щоб тут був Христос, а тут – немає. Якщо є Євхаристія, Він присутній, і Він збагачує все, про що люди просять у молитвах», – продовжив архієпископ Георгій.

Бог не там, де сила і насилля, а там, де молитва і смирення

Він переповів громаді слова керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія про його розмову з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм у перший час після інтронізації Його Блаженства. Мова йшла про  загрозу захоплення Лаври, яка є духовним серцем України, Київської Русі. Тоді Предстоятель сказав, що стінами Лаври Бог не обмежується. «І це так, – підкреслив архієрей Польської Православної Церкви, – бо Він не там, де сила і насилля, а там, де молитва і смирення».

«Знаючи історію Церкви у Польщі, щодня польські архієреї, духовенство, віряни слідкують за сайтами, газетами, і все знають про те, що відбувається в Україні, – сказав архієпископ Георгій. – Наші кордони змінювалися, але віра була завжди. Тому для нас важливо бути твердими».

Канонічність – не лише адміністративне поняття, а свідчення належності до Православної Церкви, духовного зв’язку, який йде від Христа

У зв’язку з цим, Його Високопреосвященство наголосив, що канонічність – це не лише адміністративне поняття. «Канонічність – це не лише визнання того чи іншого єпископа. За ним, як за будь-яким владикою, йде визнання всього Православ’я. Ваш єпископ Нафанаїл, де б він не поїхав, до якої Православної Церкви не ступив, буде єпископом. З ним будуть спілкуватись усі священики й архієреї, які навіть не знають вас, про ваші переживання і гоніння. Це значить, що він не є самозваним, за ним стоїть тисячолітня історія Церкви, апостольська єдність. За канонічністю йде Святий Дух, без нього немає Церкви. Канонічність не з’являється тут і тепер – це духовний зв’язок, який йде від часів святих апостолів, які дістали владу від Христа».

За матеріалами сайту Волинської єпархії

Просмотров: 534

Залишити відповідь