Блаженніший Митрополит Онуфрій молитовно вшанував Почаївську ікону Божої Матері в Почаївській обителі

Разом з Предстоятелем УПЦ тисячі вірян з усієї України та закордону молитовно вшанували чудотворний образ Пресвятої Богородиці

5 серпня 2017 року, у день Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед початком богослужіння Блаженніший владика вклонився святиням обителі: мощам преподобних Іова та Амфілохія Почаївських, а також стопі Пресвятої Богородиці.

Його Блаженству співслужили митрополити: Хустський і Виноградівський Марк, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври; Луганський і Алчевський Митрофан, Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, Тернопільський і Кременецький Сергій, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври; Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, митрополит Іов (Тивонюк); архієпископи: Чимкентський і Таразький Єлевферій, Бучанський Пантелеімон, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Городницький Олександр; єпископи: Шумський Серафим, ректор Почаївської духовної семінарії; Банченський Лонгин, Конотопський і Глухівський Роман, Шепетівський і Славутський Євсевій, Івано-Франківський і Коломийський Тихон, Золотоношський Іоанн, Волинський і Луцький Нафанаїл, Хотинський Веніамін, а також братія та гості Лаври в священному сані.

Історія Почаївської ікони Божої Матері сягає середини XVI століття, коли майбутній Константинопольський патріарх Неофіт, перебуваючи на теренах сучасної Тернопільщини, подарував її поміщиці Ганні Гойській, котра прихистила його в своєму помешканні на ночівлю. У 1597 р. чудотворна ікона була передана Почаївській Лаврі. Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом обитель була врятована від навали татарського хана Нурредина. Ікона дотепер зберігається в Почаївській Лаврі.

За богослужінням молилися тисячі вірян з різних регіонів України та закордону.

Напередодні вшанування Почаївської ікони Богородиці до Лаври прибули тисячі паломників в рамках щорічного Міжнародного хресного ходу, який об’єднав українців, білорусів, поляків, угорців, грузинів та італійців.

Кількома днями раніше, 2 серпня, відбувся традиційний святковий Хресний хід з Почаївською чудотворною іконою Божої Матері з урочища Вирля (с. Савчиці) до Почаївської лаври, який здійснюється щорічно на згадку про події більш ніж 400-річної давнини. Урочисту ходу очолив митрополит Володимир, намісник Почаївської Лаври. Загалом у ній взяли участь понад п’ять тисяч ченців і паломників.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельної пастви з проповіддю.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За богослужінням була звершена дияконська хіротонія над студентом 4 класу Київської духовної семінарії Андрієм Губкою.

Насамкінець Літургії відбувся хресний хід з Почаївською іконою Божої Матері до Успенського собору Лаври, де був звершений святковий молебень.

Просмотров: 4524

Залишити відповідь