Віряни Київської єпархії передали свій храм на Волинь, допомагаючи постраждалим від розкольників християнам

30 серпня 2017 року в резиденції Київської митрополії під головуванням керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія відбулася зустріч представників двох релігійних громад Київської та Володимир-Волинської єпархій. Православні віряни з Київщини передали свій храм на Волинь. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На зустрічі також був присутній Голова Представництва УПЦ при міжнародних європейських організаціях єпископ Баришівський Віктор.

Релігійна громада на честь святих князів Бориса і Гліба смт. Козин, що на Київщині вже добудовує нову велику церкву, а свій невеличкий дерев’яний храм вони вирішили передати вірянам на Волинь у село Грибовицю, де у парафії представники «Київського патріархату» церкву відібрали.

Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній нагадав, що за останні 3 роки в УПЦ було захоплено понад 40 храмів.

«Не зважаючи на це, вірні залишаються зі своєю Церквою, — підкреслив він. — Тож, 26 липня Священний Синод УПЦ прийняв рішення про збір пожертв для того, щоб відбудовувати храми в тих парафіях, де вони були силоміць захоплені. До цієї ініціативи поступово приєднуються майже всі парафії Української Православної Церкви».

Згідно розпорядження Священного Синоду УПЦ (Журнал 19), благодійний фонд «Фавор» разом з Синодальном відділом з соціально-гуманітарних питань реалізовує програму місії «Крапля миру», яка має на меті забезпечити церковними спорудами ті парафії УПЦ, які були позбавлені власного місця для молитви.

За сприяння благодійного фонду з Київщини на Волинь був транспортований дерев’яний храм, після чого протягом трьох місяців велися роботи по його встановленню і облаштуванню.

Перша Літургія була звершена місяць тому, 6 серпня, в день пам’яті мчч. блгвв. кнн. Бориса і Гліба, що є свідченням Божого благословення, вважають віряни.

«Наше перше богослужіння в цій церкві відбулося у 2007 році на свято Бориса та Гліба, — розповів настоятель храму святих князів Бориса і Гліба смт. Козин протоієрей Петро Артерчук, — і, варто зазначити, що перша служба на Волині була звершена рівно через 10 років, саме в день пам’яті святих благовірних князів. Ми вбачаємо у цьому волю Божу і особливе благословення».

Керуючий справами УПЦ підкреслив, що ця подія «є свідченням єдності нашої Церкви».

«Незалежно від того, де ми знаходимося, в якому регіоні живемо, ми всі єдині в Церкві Христовій — тій Церкві, яку в ці дні Господь вручив у руки Блаженнішого Митрополита Онуфрія», — зазначив владика Антоній.

Настоятель парафії на честь Свято-Покровського храму с. Грибовиця протоієрей Ігор Маргіта, який прибув до Києва разом з парафіянами, виголосив слова подяки усім причетним.

Як розповів священик, розкольники всіляко перешкоджали зведенню храму, «але Божою милістю і з вашою допомогою, ми тепер маємо можливість звершувати богослужіння у повноцінному храмі».

Протоієрей Ігор передав подяку від керуючого Володимир-Волинською єпархією митрополита Володимира протоієрею Петру Артерчуку та вручив священику єпархіальний орден.

Нагадаємо, з вересня 2015 року віруючі були позбавлені можливості молитися у власній церкві, а згодом – у грудні того ж року – вона взагалі була силоміць захоплена прихильниками «Київського патріархату».  Однак, попри складнощі, громада не зневірилася та продовжувала звершувати літургійне життя в пристосованому для молитви приміщенні настоятеля.

Просмотров: 988

Залишити відповідь