Автокефалію не захоплюють силою, а отримують по милості Божій — Представник Елладської Православної Церкви

Відповідаючи на питання в рамках проекту «Слово українцям», архієрей Елладської Православної Церкви митрополит Миколай (Хаджиніколау) підкреслив найважливішу умову отримання автокефалії для Церкви.

Ієрарх висловив думку, що «Українській Православній Церкві, як і іншим церквам не потрібна автокефалія». Навпаки, Церкві необхідна єдність.

Владика Миколай звернув увагу на властивості автокефалії, викладені в Символі віри: єдність, святість, соборність і апостольство. «Так, в цілому, автокефалія важлива в тому випадку, – продовжив думку архієрей, – якщо вона полегшить душпастирську опіку і допоможе людям досягати святості, якщо без автокефалії неможливе повноцінне церковне життя».

«Я б ніколи не прагнув здобути автокефалію, якби це загрожувало розірвати єдність Церкви і порушити її зв’язок зі Вселенською Православною Церквою», – підкреслив ієрарх.

Він також зазначив, що автокефалію не захоплюють силою, а отримують по милості Божій. Вона повинна надаватися лише в міру необхідності, «якщо це допоможе вільному функціонуванню Церкви і виконанню пастирями своєї місії».

«Отже, якщо автокефалія призведе до розриву тіла Церкви, в такому випадку, Україні не потрібна автокефалія», – зазначив митрополит.

Просмотров: 487

Залишити відповідь