7 вересня Церква святкує пам’ять апостола Варфоломія.

У рамках спільного проекту Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує матеріал, підготовлений редакцією журналу “Фома в Україні”.

Напевно, кожен, хто бував у Римі, відвідував чудову Сикстинську капелу. Під запаморочливими склепіннями, прикрашеними картинами Мікеланджело, ми бачимо основні етапи людської історії від Адама і Єви до Страшного Суду.

Розглядаючи фігури святих, ви напевно звернете увагу на зображення старця з дивним предметом в руці – плащем? накидкою? Але чому на ньому видно людське обличчя?.. Хто це? Це апостол Варфоломій.

І коли ви згадаєте, що з нього за проповідь про Христа зняли шкіру, вас кине в піт від здогадки – що це за накидка. Варфоломій предстоїть перед Богом, тримаючи в руці страшне свідчення свого подвигу.

Отже, Варфоломій … Або правильніше, в іншій транскрипції, Бартоломей, що в перекладі з арамейської означає «син Талмая». Свідоцтва Євангелій дозволяють зробити висновок, що у нього було і ще одне ім’я – Нафанаїл.

Варфоломій (він же Нафанаїл) був заможним городянином Кани Галілейської і родичем апостола Пилипа, який і познайомив його з Христом. Історія цього знайомства збережена для нас Іваном Богословом: На другий день Іісус захотів йти до Галілеї, і знаходить Филипа і каже йому: йди за Мною. Филип же був з Віфсаїди, з одного міста з Андрієм і Пером. Филип знаходить Нафанаїла і каже йому: ми знайшли Того, про Котрого писали Мойсей у законі і пророки, Іісуса, Сина Йосифа, з Назарету. Але Нафанаїл сказав йому: чи може щось добре бути з Назарету? филип говорить йому: піди і подивись. Іісус, побачивши Нафанаїла, який ішов до Нього, говорить про нього: ось воістину ізральтянин, у якому нема лукавства. Нафанаїл говорить Йому: звідки Ти мене знаєш? Іісус відповів йому: перш ніж покликав тебе Филип, Я бачив тебе під смоковницею. Нафанаїл відповів Йому: Равві! Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїлів (Ін. 1:43-49).

Ця зарисовка несподівано багато може розповісти людині, знайомому з реаліями того часу. Нафанаїл – прямий і чесний чоловік. Коли від свого родича Філіпа він чує про Христа, він реагує скептично, цитуючи відому в ті часи приказку: з Назарета що може бути доброго? Жителі цього містечка, Назарета, не користувалися в Ізраїлі особливою любов’ю і довірою. І Сам Христос, що виріс в Назареті, з сумом відзначав, що найменше Його хочуть бачити і чути в Його рідному місті.

Нафанаїл не вірить, що з Назарету може бути справжній пророк, напевно, якийсь пройдисвіт, але все ж вирушає подивитися. Слова, якими зустрічає Христос Нафанаїла, бентежать його і спичиняють трепет: … перш, ніж Пилип покликав тебе, коли ти був під смоковницею, Я бачив тебе.

Що це означає? Смоковниця – дерево дуже важливе в історії Ізраїлю, свого роду символ цієї держави. Побожні євреї любили молитися або про щось розмірковувати під смоковницею. А міркували в той час іудеї про звільнення рідної землі від тиранії Риму, про падіння влади сатани і про торжество панування Божого. Своєю фразою Христос натякає на те, що Він бачив Нафанаїла під смоковницею і чув його молитви. Для Нафанаїла іншого знака не було потрібно, щоб зрозуміти: перед ним – Той, до Кого він звертав свої молитви під інжирним деревом. І Нафанаїл вигукнув: «Учителю, Ти Син Божий, Ти Цар Ізраїлів!»

І, звичайно, ця зустріч стала переломним моментом в житті Нафанаїла. Він залишає свій будинок і відправляється слідом за Учителем.

Після Вознесіння Господнього апостол проповідує в Малій Азії разом зі своїм родичем Филипом. Потім відправляється на територію нинішньої Вірменії. Тут разом з апостолом Іудою Фаддеем він засновує вірменську Церкву і тут же приймає мученицьку кончину в місті Альбані (нині Баку). Розлючені його проповіддю, язичницькі жерці підмовили царя стратити Варфоломія як змовника проти влади і поборювача суспільних підвалин. Варфоломій був розп’ятий вниз головою, але і розп’ятий, він продовжував проповідувати про Христа. Тоді його зняли з хреста і здерли шкіру, а потім обезголовили.

Християни поховали тіло мученика. Згодом його святі останки були викопані і переправлені на Захід. Зараз мощі ці знаходяться в Римі, на острові Тиберіно.

Апостол Варфоломій. Маттео ді Джованні, 1480 р.

Переклад українською Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Просмотров: 287

Залишити відповідь