Помста помножує зло в два рази, терпіння зупиняє його, а любов знищує — Предстоятель

У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав християн до взаємної любові. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розтлумачив головні заповіді Божого Закону, на яких, згідно Святого Письма, «утверджується весь закон і всі пророки»: «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю і всією думкою твоєю — ця є перша і найбільша заповідь; друга подібна їй: Люби свого ближнього, як самого себе» (Мф., 22, 35–46).

За словами Архіпастиря, для того, щоб зрозуміти чи ми любимо Бога насправді не потрібно детально аналізувати свої думки чи давати кожному вчинку окрему оцінку.

«Нам треба зрозуміти чи ми виконуємо Божественні Закони, — зазначив Блаженніший владика. — Якщо ми їх виконуємо, то любимо Бога».

І саме на любові до Бога базується друга заповідь — «любити ближнього, як самого себе».

«Якщо немає любові до Бога, то немає і любові до ближнього. Тому що любов до ближнього має бути подібна до любові до Бога, а якщо її немає, то на що вона буде подібна? Вона буде подібна на якусь карикатуру. Коли людина не любить Бога і говорить, що любить ближнього, то вона себе обманює і обманює всіх навколо неї».

Тільки полюбивши Бога, людина вчиться правильній любові до ближнього.

«Якщо ми любимо людину без Бога, то наша любов подібна до комерції. Ми робимо добре ближньому тому, що думаємо, що колись він мені віддячить, або за те, що він родич чи товариш. Справжня любов — жертовна. Це така любов, яка тільки віддає, не очікуючи нічого взамін — і на цій любові існує світ».

Щоб навчитися любити ближнього, підкреслює Його Блаженство, потрібно навчитися себе ставити на його місце.

«Господь говорить, що людина повинна любити ближнього, як самого себе. Тобто якщо я маю з ближнім якісь тяжби, якісь неприємності, і хочу йому якось відповісти, то повинен себе поставити на його місце, а його на своє. Задавши собі питання: “як би я волів, щоб в цьому положенні зі мною поступили?”», —  сказав Митрополит Онуфрій.

За переконанням Предстоятеля, тому, хто вчиться любити Бога, не можна ні в якому разі ображати свого ближнього.

«В земному житті існують закони людської справедливості, людської помсти — «око за око і зуб за зуб». Але цей закон тільки примножує зло. Якщо мене, наприклад, вдарили один раз — цей удар вже є певною формою зла, але якщо я відомстив таким самим ударом, то збільшив силу зла удвічі».

Блаженніший владика закликав пам’ятати, що Бог не хоче, щоб люди ворогували одне з одним.

«Людська справедлива помста помножує зло у два рази, терпіння зупиняє його, а любов знищує, — наголосив він. — Бог хоче, щоб ми любили Бога і один одного — у цьому краса життя, у цьому його велич і сила. І та людина, яка любить Бога і ближнього є благословенною в цьому земному житті й у вічності».

Просмотров: 1350

Залишити відповідь