Місія Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї провела семінар у Кременчуцькій єпархії

Захід відбувся у стінах актового залу при єпархіальному управлінні Кременчуцької єпархії, на запрошення Високопреосвященнішого Миколая, архієпископа Кременчуцького і Лубенського.

25 вересня 2017 року, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Місія Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї на чолі із Головою Місії, Високопреосвященнішим Пантелеімоном, архієпископом Ровеньківським і Свердловським, провела виїзний регіональний семінар для сімей священиків Кременчуцької та Полтавської єпархій, присвячений питанням роботи з сім’ями на парафіях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Місії family.church.ua.

До наповнення роботи заходу був включений досвід передових єпархій та виступи профільних фахівців, направлені на структурування роботи єпархіального відділу та допомогу духовенству у активній роботі з парафіянами та їх родинами.

Після спільної молитви зі словами пастирської настанови до присутніх звернулися Голова Місії Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон та Керуючий Кременчуцькою єпархією, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай. Вітальне слово Керуючого Полтавською єпархією, Високопреосвященнішого Филипа, митрополита Полтавскького і Миргородського зачитав керівник сімейного відділу Полтавської єпархії, протоієрей Григорій Кузяков.

Голова Місії висловив подяку владиці Миколаю за запрошення та теплий прийом, підкресливши, що у даному семінарі як і лектори так і гості спільно навчаються. Головна задача – це обмін досвідом роботи на ниві сімейного служіння.

Архієпископ Миколай наголосив на гострій потребі просвітницької роботи з родинами у межах Кременчуцької єпархії. Його Преосвященство висловив щиру подяку делегації Місії за посильну підтримку сімейного відділу його єпархії та за проведення даного заходу. Владика висловив надію, що дана зустріч не має бути останньою; духовенство гостро потребує нових знань та досвіду, адже це необхідно сучасному українському суспільству. Також Керуючий єпархією звернувся з проханням підготувати методичні рекомендації: “Сучасні форми роботи з сім’ями на парафіях” та провести по благочиннях єпархії презентацію цих матеріалів і майстер-класи сімейних заходів.

Заступник Голови Місії, священик Іоанн Ружицький, оголосив порядок денний проведення заходу. Священик детально розповів про питання, які заплановано на розгляд та поділився тими напрацюваннями, котрі має на сьогоднішній день Місія. Отець Іоанн висловив надію на те, що поточна зустріч принесе очікувані плоди.

Керівник сімейного відділу Кременчуцької єпархії, протоієрей Георгій Гербик, а також керівник та співробітник відділу Полтавської єпархії, протоієрей Григорій Кузяков та священик Костянтин Суслов презентували досвід роботи, очолюваних ними, відділів.

Розповів гостям про розробку методичних рекомендацій для священиків, щодо проведення передшлюбних бесід на парафіях УПЦ, керівник сімейного відділу Львівської єпархії, ієрей Михаїл Коник. Священик зазначив, що обов’язковість таких бесід допоможе молодятам осягнути глибинний зміст та відповідальність церковного шлюбу і сімейного життя. Також до тем, запропонованих священиком, було включено “Допомога дітям-сиротам і дітям, позбавлених батьківського піклування”,  “Соціальне служіння сімей священиків” та «Проект “Наставництво для дітей-сиріт»». Даний проект, у свою чергу, передбачає пошук, підготовку і підбір для дітей, котрі проживають в інтернатних закладах, відповідальної людини (наставника), яка буде супроводжувати її у подальшому житті.

Особливістю духовної реабілітації воїнів АТО та їх сімей поділився заступник Голови Синодального відділу у справах молоді, ігумен Валеріан (Головченко). Другою темою, розкритою священиком, стали “Основні аспекти роботи з молоддю і підготовка молоді до сімейного життя”. Найголовнішою умовою успішної та щасливої сім’ї, на думку отця Валеріана, є єдність. Єдність у всьому – єдність думок, поглядів на життя, єдність у серці та ставлення до фінансів і т.д.

Наступним спікером семінару стала Анна Ружицька. Матушка повідала присутнім про сучасні форми роботи з сім’ями на парафії: сімейні табори, клуби, паломництва, молодіжки та інші соціальні заходи. На її думку, первинним аспектом роботи священика з вірянами має бути комунікація. Родина священика не має бути ізольована, відрізана від приходу. Спілкування під час Літургії недостатньо, народ потребує контакту живого та неформального.

 

Просмотров: 486

Залишити відповідь