У Мукачево відбудеться конференція пам’яті прп. Алексія (Кабалюка) — апостола Православ’я на Закарпатті

4-5 жовтня 2017 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в Мукачево (Закарпаття) відбудеться Міжнародна конференція, присвячена 140-річчю від дня народження та 70-річчю від дня смерті преподобного Алексія (Кабалюка; 1877 – 1947). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на портал «Руський Афон».

У конференції візьмуть участь науковці, богослови і священнослужителі з України, Сербії, Чехії, Росії, Болгарії, Польщі.

Робота секцій конференції буде проходити за темами: Життєвий шлях преподобного Алексія (Кабалюка); Закарпаття та Афон: духовні зв’язки; Особистість і Церква: феномен подвижництва і його роль; Актуальні питання історії Православної Церкви; Монастирі на Україні: історія і сучасність.

За словами одного з ініціаторів конференції, керівника Закарпатського відділення Міжнародного інституту афонської спадщини Юрія Данильця, «Преподобний Алексій (Кабалюк; 1877 – 1947) є апостолом Православ’я на Закарпатті, завдяки подвижницьким і місіонерським працям якого Православна Церква відродилася тут у ХХ столітті. Всі православні віруючі Закарпаття глибоко шанують пам’ять прп. Алексія. В цьому році виповнюється 140 років від дня народження і 70 років від дня смерті преподобного. Через нього наша православна традиція на Закарпатті тісно пов’язана з Афоном. Він прийняв Православ’я в Пантелеімонівському монастирі на Афоні і відродив його на батьківщині. До цього на Закарпатті кілька століть не було православних парафій. Наслідуючи приклад прп. Алексія, на початку ХХ ст. десятки наших земляків поїхали на Афон, де проводили своє життя в послуху і духовному подвизі, а повертаючись назад, на батьківщину, створювали тут православні обителі. Тому наше Закарпаття по праву називають «малим Афоном», оскільки в нашому гірському краї дуже багато монастирів, більшість з яких були створені з благословення прп. Алексія і під впливом Афону та його подвижників».

Організатори конференції: Мукачівська православна єпархія УПЦ, Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна), Міжнародний інститут афонської спадщини, Архів Сербської Православної Церкви, Державний архів Закарпатської області, Кафедра історії України Ужгородського національного університету (УжНУ), Науково-дослідний інститут державно-конфесійного права і державно-церковних відносин УжНУ.

Під час конференції відбудеться ряд презентацій наукових видань Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) і Міжнародного інституту афонської спадщини.

Місце проведення: м Мукачево (с. Лавки), вул. Монастирська, 1. Красногірський Всехсвятский чоловічий монастир УПЦ.

Для учасників конференції буде проведена екскурсія православними монастирями Мукачівської єпархії УПЦ.

За результатами конференції планується видання наукового збірника.

Просмотров: 462

Залишити відповідь