На Закарпатті відбулася Міжнародна конференція «Життя та благословенні труди преподобного Олексія (Кабалюка)» (+відео)

Доповіді на науковий форум направили науковці з семи країн світу.

4 жовтня 2017 року з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Мукачеві в готельному комплексі «Червона Гора» розпочала свою роботу Міжнародна наукова конференція присвячена 140-річчю від дня народження та 70-річчю від дня смерті преподобного Олексія (Кабалюка): «Життя та благословенні труди преподобного Олексія (Кабалюка)». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Цього року організаторами наукового форуму стали Мукачівська Православна єпархія Української Православної Церкви, Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна), Міжнародний інститут Афонської спадщини в Україні, Кафедра історії України ДВНЗ «УжНУ», Архів Сербської Православної Церкви, Державний архів Закарпатської області та Науково-дослідний інститут державно-конфесійного права та державно-церковних відносин УжНУ.

В науковий комітет конференції ввійшли: Ян Шафін, прот., проф., ThDr., PhD, декан Православного богословського факультету Пряшівського університету, Андрій Нікулін, прот., PhDr., PhD, замдекана Православного богословського факультету Пряшівського університету, Стефан Пружинський, прот., doc. ThDr., PhD, замдекана Православного богословського факультету Пряшівського університету, Павел Марек, д.ф.н., д.п.н., к.і.н., проф. філософського факультету університету в Оломоуці, Мирослав Жупіна, doc. ThDr., PhD, замдекана Православного богословського факультету Пряшівського університету, Сергій Федака, д.і.н., проф. кафедри історії України УжНУ.

Під час відкриття присутнім науковцями та гостям було зачитане “Вітальне слово до учасників конференції Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України”.

Опісля до присутніх науковців з вітальним словом звернулися архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор. Від митрополита Хустського і Виноградівського Марка вітальне слово зачитав представник Хустської єпархії – намісник Бедевлянського чоловічого монастиря архімандрит Іов (Стець). До присутніх науковців та гостей з вітальними словами також звернулися: Офіцинський Р.А., доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України ДВНЗ «УжНУ», Місюк М.Д., директор Державного архіву Закарпатської області, Данилець Ю.В., кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри історії України ДВНЗ «УжНУ», директор БІНДЦ.

Доповіді на науковий форум направили науковці з семи країн світу, зокрема: Чехії, Словаччини, Польщі, Росії, Болгарії, Сербії та України.

В конференції очно беруть участь понад 30 і заочно 20 відомих істориків, богословів, ієрархів та дослідників. Форум розбитий на дві секції. Детально з тематикою секцій конференції можна ознайомитися на сайті Мукачівської єпархії.

Після роботи конференції заплановані наукові презентації свіжих видань Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні та Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна).

В четвер 5 жовтня, науковці візьмуть участь в богослужінні та відвідають монастирі Мукачівської єпархії. За матеріалами конференції заплановане видання збірника доповідей.

Просмотров: 495

Залишити відповідь