В УПЦ наголошують на важливості підтримання законопроекту про скасування обов’язкової перереєстрації релігійних організацій

Цими днями вирішується питання розгляду Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики законопроекту № 6696, що передбачає скасування обов’язкової перереєстрації статутів релігійних організацій, яка була введена у 2015 році.

В Українській Православній Церкві наголошують на важливості зазначених змін та висловлюють сподівання на підтримку депутатами цього законопроекту, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр інформації УПЦ.

протоієрей Олександр Бахов

Метою законопроекту № 6696 є внесення змін до Податкового кодексу України у частині уточнення окремих положень щодо неприбуткового статусу діючих релігійних організацій та спрощення порядку їх включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

«Переписування до статутів релігійних організацій норм закону є практикою Радянського Союзу. Релігійні організації за своєю природою є неприбутковими. Тому усі релігійні організації одностайно виступають проти обов’язкового переписування деяких положень Податкового кодексу до своїх статутів як умови збереження статусу неприбутковості. Ситуація також ускладнюються тим, що в обласних адміністраціях відсутній ресурс для своєчасної (до 01.01.2018) перереєстрації статутів. На сьогодні не встигла перереєструвати свої статути більша половина релігійних організацій», – розповів голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Представник УПЦ висловив сподівання на підтримку законопроекту та розповів про перепони, які чинять держслужбовці на місцях представникам церков у перереєстрації релігійних організацій.

«Окрім цього для Української Православної Церкви це питання ускладнюється тим, що Мінкультури створює штучні перешкоди у перереєстрації статутів – від центрального до регіонального рівня. Статути єпархій і монастирів УПЦ не реєструють, а обладміністрації безпідставно повертають документи релігійних громад, або направляють їх на релігієзнавчу експертизу до Мінкультури. Парадоксальна ситуація: держава вимагає внести зміни до статутів, і у той самий час створює перешкоди у перереєстрації», – зазначив протоієрей Олександр Бахов.

Просмотров: 268

Залишити відповідь