На Івано-Франківщині на Покрову готується рейдерське захоплення храму УПЦ

В Городенківському районі Івано-Франківської області представники «Київського Патріархату» за підтримки місцевої влади намагаються у незаконний спосіб відібрати у вірян Української Православної Церкви їхні храми. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Вчора, 12 жовтня 2017 року, у селі Рогиня, на зборах декількох жителів села, на яких були присутні представники «УПЦ КП», всього близько 30-ти осіб, було вирішено перевести релігійну громада УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці у розкол. Після так званого сільського референдуму, а варто зазначити, що в селі проживає близько 400 людей, активісти забрали ключі у дружини паламаря та незаконно проникли у храм.

На свято Покрови Пресвятої Богородиці планується проведення аналогічного заходу в сусідньому селі Острівець, з метою захоплення храму УПЦ на честь Георгія Побідоносця. Настоятелі обох храмів зазначають, що рішення даних зібрань незаконні, тому посягання на церкви УПЦ являються не чим іншим, як рейдерськими захопленнями.

«Сільська влада с. Острівець збирає завтра схід селян, який хочуть представити, як збори парафіян, віруючих релігійної громади, як  це вчора було в с. Рогині. Нас туди навіть не запросили, більшість членів релігійної громади УПЦ проігнорували ці збори, натомість там були присутні служителі «Київського патріархату», які приїхали з Городенки і навколишніх сіл, — розповів настоятель храму протоієрей Миколай Богаченко. —  Звичайно, порядок скликання парафіяльних зборів порушено. Згідно статуту за якими живе наша Церква, і зокрема наші парафії, збори такі повинен скликати настоятель храму. А так, як сільський голова бере на себе такі повноваження, то вони можуть бути виключно зборами селян, а не зборами парафіян. Тому, ми не можемо визнати такі дії, як законні».

Канонічна Церква України має свої парафії в районі тільки в с. Рогиня і с. Острівцях. За словами священика, православні віряни цих сіл останнім часом потерпають від переслідувань деяких радикально налаштованих осіб, а священнослужителям неодноразово пропонували перейти у розкол.

«Інтереси наших віруючих утискають, називаючи їх «москалями», «сепаратистами». Тиск на людей здійснюють навіть в державних інстанціях, тим самим розпалюючи міжрелігійну ворожнечу в районі. Мій син також служив в АТО, ми молимося за мир в Україні, всі їхні аргументи побудовані на обмані та маніпуляціях», — розповів протоієрей Миколай.

Представники “УПЦ КП” в захопленому храмі в с. Рогиня/ фото facebook

«Вчора, поки тривали збори, ми молилися у храмі, і через хвилин 20-ть після того, як ми покинули церкву, з’явилася група людей на чолі з кліриками «УПЦ КП» і відібрали ключі у дружини паламаря. Нам відомо, що після завтрашнього зібрання готується приблизно такий самий сценарій захоплення нашого храму. Ми плануємо завтра зібратися з людьми у храмі, і будемо молитися, поки збори триватимуть і далі», — повідомив настоятель храму.

Отець Миколай просить усіх вірних Православної Церкви підтримати молитовно їхню релігійну громаду і сподівається, що не тільки храм на честь Георгія Побідоносця лишиться в канонічній Церкві, а й захоплений вчора розкольниками буде повернуто законним власникам, вірянам Української Православної Церкви.

Фото на головній  report.if.ua

Просмотров: 1111

Залишити відповідь