Вітання митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки з нагоди свята Покрова Божої Матері та Дня Козацтва

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує вітання митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки з нагоди свята Покрова Божої Матері та Дня Козацтва.

Возлюблені у Господі, лицарі Православ’я, брати козаки!

Вітаю всіх вас зі святом Покрова Божої Матері — козацькою Пасхою! Козацтво зв’язує  собою наше славетне минуле, сьогодення і майбутнє, відкриває сучасникам можливість доторкнутися до славетних сторінок історії нашої нації, до багатовікового досвіду життя благочестивих предків, лише наслідуючи яких можливе наше майбутнє. Життєвий досвід козаків допомагає зрозуміти, що значать віра, громадянська відповідальність, передача традицій і козаче братерство, та як стати справжнім патріотом.

В основу життєвого вибору справжніх козаків була покладена віра Православна, яку вони захищали, а значить захищали духовно-етичні цінності нашого народу.

Православна Церква нагадує сучасним козакам про те, що їхні пращури були не лише прикладом у ратному подвизі, але і прикладом в сповіданні Православної віри, про що яскраво свідчить життя і подвиги святого праведного Петра Калнишевського. Славні предки-козаки були з різних соціальних верств і етнічних груп, але вони об’єднувалися довкола Православної Матері-Церкви.

А що означає бути сповідником Православ’я у наш час? Це означає, перш за все, що треба жити по заповідям Божим, являючи собою приклад для наслідування оточуючим, виховувати своїх дітей в цнотливості, прищеплювати їм любов до Бога, відражати всякі спокуси, що несуть небезпеку як для Православної віри, так і для України.

Сьогодні козаки можуть стати однією з важливих опор Української державності, організованою силою, здатною протистояти військовій загрозі, зупинити ворожнечу, сприяти порядку, допомагати людям, але не маючи вірності Церкві Христовій і без сповідання віри Православної, всі ці намагання будуть марні. Причина – козак без віри Православної, що дерево без кореня, як зрізана квітка, яка на деякий час у вазі тішить око, однак незабаром в’яне. Тільки об’єднавшись довкола Христа, Його містичного Тіла – Церкви Православної, можливе відродження і становлення сучасного козацтва.

У цей святковий день бажаю всім вам напоумлення для залучення до релігійного життя, допомоги Божої на цьому нелегкому шляху перетворення із козаків за формою у козаків по духу, укріплення душевних і тілесних сил, і благословенних успіхів в подальших трудах во славу віри Православної і нашої Батьківщини – України.

+ЛУКА

МИТРОПОЛИТ ЗАПОРІЗЬКИЙ І МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ

Просмотров: 554

Залишити відповідь