На Івано-Франківщині православні відстояли свій храм й залишилися в канонічній Церкві (+відео)

В с. Острівець Городенківського району Івано-Франківської області сільський голова на свято Покрови, 14 жовтня 2017 року, влаштував збори, на яких в абсолютно незаконний спосіб в основному приїжджі люди разом із десятком кліриків «УПЦ КП» «перевели» релігійну громаду УПЦ на честь Георгія Побідоносця у розкол. Після цього вони намагалися заволодіти й церковною будівлею. Не допустили рейдерського захоплення самі жителі села. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зібрання, яке сільський голова Михайло Юрчишин позиціонував, як збір села, виявилося не чим іншим, як намаганням втрутитися у внутрішнє життя релігійної громади Української Православної Церкви, задля забезпечення інтересів «Київського патріархату». При цьому, говорячи про волевиявлення місцевих жителів, організатори зборів, свідомо ввели в оману громадськість. Люди, які приймали рішення щодо т.з. переведення парафії УПЦ у розкол, не тільки не являються її «парафіянами», але навіть не проживають у селі.

«На відео, яке виклали самі ж організатори, видно, що ті, хто піднімає руки, не являються жителями села Острівець. Ми знаємо, що людей привезли з області. Вони кажуть, що було близько 70-ти осіб, але на цьому відео прекрасно видно що людей насправді було менше, можна навіть порахувати. При цьому місцевих було не більше 10-ти, та й то не всі голосували за їхні рішення», — зазначив настоятель храму протоієрей Миколай Богаченко.

Священик розповів, що на цих зборах була прийнята резолюція, згідно якої «він разом з громадою переходить у “Київський патріархат”».

«Про це вони сказали, коли прийшли під храм і просили його відкрити. Звичайно, ми на це не погодилися. В той час, коли було це зібрання, наші парафіяни, жителі села, які кожної неділі, кожного свята приходять в храм, залишилися з нами, священиками, біля храму. Ми молилися читали акафіст Покрови Божої Матері», — підкреслив настоятель.

Тож представники «УПЦ КП» відслужили молебень біля храму, а потім влаштували коротку перепалку з вірянами.

«Вони вирішили все-таки спробувати «образумити» наших парафіян, але  швидко зрозуміли, що їм тут нічого не добитися, й десь за пів години покинули церковний двір», — розповів о. Миколай.

Наступного дня, у неділю, у Свято-Георгівському храмі була, як завжди, відслужена Божественна літургія. Настоятель храму разом з вірянами дякують Богу й усім за молитовну підтримку.

Ми писали раніше, що в Городенківському районі представники «Київського Патріархату» за підтримки місцевої влади намагаються у незаконний спосіб відібрати у вірян Української Православної Церкви їхні храми. Дізнавшись про наміри рейдерського захоплення їхньої церкви, отець Миколай Богаченко просив усіх вірних Православної Церкви підтримати молитовно їхню релігійну громаду.

Єпархіальне управління Івано-Франківської єпархії УПЦ просить віруючих своєчасно повідомляти про всі випадки порушення законності та правопорядку з боку органів державної влади та місцевого самоврядування для вжиття необхідних засобів захисту прав релігійних громад відповідно до чинного законодавства України.

Просмотров: 2303

2 коментарі

  1. Чому ж так не об”єктивно висвітлено події??? Та й отець Микола говорить неправду…??? Чому мирян УПЦ, котрі відправляли молебень і голосували, ідентифікують як Київський Патріархат, а УПЦ на чолі із отцем Миколою не ідентифікують як Московський Патріархат??? А сором”язливо замовчують??? За вашим дописом виходить, що місцеві віряни не голосували за перехід до Київського Патріархату, то може покажете хто був проти???

    1. Author

      Навіть на відео, які відзняли ті ЗМІ, що представляли чітко сторону голови і КП, видно скільки реальних парафіян було проти.
      Місцеві віряни голосовули, напевно, але їх було мало. та й виходить, що більшість тих, хто був проти, ніякого відношення до церковного життя громади немає. Ті люди, які ходять в храм щонеділі – то є, якщо вже на те пішло, реально релігійноактивні жителі, які можуть говорити своє слово. а все інше – суто політика. Бога там немає ані на грам. Українська Православна Церква має визнання у всіх інших Помісних Церков і широку автономію. А “київського патріархата” не існує в площині Вселенського Православ’я. Не обманюйтесь. Є розкол і все. куди ви там людей перевести хочете?

Залишити відповідь