Храм в Коломиї опечатали незаконно — Суд підтвердив право громади УПЦ молитися у своїй церкві

У Івано-Франківському суді встановили незаконність дій поліції та міськради щодо храму Української Православної Церкви в Коломиї та стягнули з них штраф.

Івано-Франківський окружний адміністративний суд встановив факт законності користування релігійною громадою Української Православної Церкви Благовіщенським храмом в м. Коломия. Засідання відбулося на минулому тижні, 4 жовтня 2017 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Івано-Франківської єпархії.

Суд визнав протиправність дій начальника Коломийського відділу поліції, а саме опечатування храму, а також незаконність рішення так званої «робочої групи», що зобов’язала поліцію  опечатати дзвіницю і встановити почергові богослужіння у церкві.

Суд постановив стягнути з Коломийського відділу поліції і Коломийської міськради на користь релігійної громади по 1600 гривень судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань.

Таким чином, за результатами розгляду справи судом було визнано право релігійної громади Благовіщення Пресвятої Богородиці продовжувати здійснювати богослужіння у Благовіщенській церкві так, як це було до подій 4 червня цього року.

Нагадаємо, що 4 червня, у день Святої П’ятидесятниці, священики греко-католицької церкви за підтримки вояків «Чорної сотні» вчинили спробу рейдерського захоплення Благовіщенського храму міста Коломиї. Після чого будівлю храму було опечатано.

Окрім того під час засідання було зачитано рішення Івано-Франківської обласної ради народних депутатів «Про релігійну ситуацію в області» від 21 лютого 1995 року, згідно з яким виконавчий комітет Коломийської міськради протягом 26 років повинен був виділяти кошти для утримання будівлі храму, оскільки вона є пам’ятником архітектури національного значення. Але з моменту передачі культової споруди в користування релігійній громаді всі витрати пов’язані з утриманням храму лягли на плечі віруючих.

Варто зазначити, що розгляд справи відбувався за відсутності відповідачів за позовом релігійної громади УПЦ Благовіщення Пресвятої Діви Марії м. Коломия  — коломийського міського голови Слюзара І.Б. та начальника коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області Білейчука О.Р, які в черговий раз проігнорували закон і у зал судових засідань не з`явились. Згідно ст. 128 КАС України, у зв’язку із повторною неявкою відповідачів на судове засідання, враховуючи те, що вони були належним чином повідомлені, суддя оголосив про розгляд справи за їх відсутності.

Раніше повідомлялося, що у Коломиї православну громаду третій місяць не впускають до власного храму.

Просмотров: 678

Залишити відповідь