Європейський Суд вважає незаконним втручання держави у внутрішні справи Церкви

Велика палата Європейського Суду з прав людини підтвердила право релігійних організацій на самоврядування як основне, що заслуговує на захист у 47-ох державах Ради Європи. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Інститут релігійної свободи.

Таке рішення Суд виніс 14 вересня у справі «Нагі проти Угорщини» (Nagy v. Hungary), чим підтвердив принцип церковної автономії в сфері «церковних судів і дисципліни служителів церкви». Правозахисна організація ADF International надала Європейському Суду свій експертний висновок, стверджуючи, що згідно з міжнародним правом, церкви повинні мати можливість керувати своїми внутрішніми справами без втручання уряду.

Заступник директора ADF International Пол Коулман так прокоментував прийняте рішення: «Міжнародне право та, зокрема, Європейська конвенція з прав людини захищають принцип автономії церкви при розгляді внутрішніх дисциплінарних питань».

Згідно рішення Великої палати ЄСПЛ, держава не повинна втручатися у відносини між церквою та її діячами.

Суть справи полягала у апеляції колишнього пастора пана Каролі Нагі до цивільних судів після того, як він був звільнений від обов’язків церковними судами. Спроба довести хибність рішення останніх за допомогою Верховного суду Угорщини була для Нагі невдалою, оскільки судді відмовився визнати свою юрисдикцію у даному питанні. Тоді колишній пастор звернувся з апеляцією до Європейського суду, де також програв справу.

Винесене рішення Європейського суду у справі Нагі черговий раз вказує на порушення основних прав людини на віросповідання сумнозвісними антицерковними законопроектами українському парламенті. Зокрема мова йде про законопроекти №4128 та №4511, які за визначенням суперечать базисним нормам міжнародного права.

Просмотров: 658

Залишити відповідь