Розкольники в Грибовицях пояснили, що захопили будинок священика, бо «судам не довіряють і Конституцію не визнають»

У селі Грибовиця Іваничівського району Волинської області представники «Київського патріархату» заблокували житловий будинок, в якому проживає священик Української Православної Церкви з сім’єю.

Біля 30-ти чоловік ввірвалися до оселі настоятеля Свято-Покровської громади УПЦ вчора ввечері після засідання районного суду, розповів для Інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Ігор Маргіта.

Він повідомив, що жодного рішення, яке б надавало право виселити його з будинку, в якому прописаний і проживає він з сім’єю на законних умовах з 1999 року, судом не було прийнято.

Речі, які винесли розкольники з будинку священика УПЦ/фото Фейсбук

«Засідання перенесли на 14 листопада, оскільки сільська рада, яка підтримує інтереси «УПЦ КП» не надала документів, затребуваних судом. Тож вся ця невдоволена громада прослідувала за мною. Вони приїхали до мого будинку, заблокували на подвір’ї, не пускали  в хату, хотіли навіть у льох закрити. Потім, знявши шибку з дверей на другому вході, відчинили двері й увірвались до будинку. Почали виносити речі, меблі — допоки приїхала поліція, половину виставили на вулицю», — розповів отець Ігор.

Поліція намагалася переконати рейдерів, що вони незаконно перебувають у приміщенні й пропонувала дочекатися рішення суду.

«На вмовляння поліції вони відмовлялися вийти з хати, й сказали, що їм не потрібно судове рішення, вони нікуди звертатися не будуть, бо судам  не довіряють, а Конституцію не визнають, й залишатимуться в хаті, доти, доки я не виселюсь».

Розкольники провели у будинку священика всю ніч і до сих пір перебувають у ньому. Протоієрей Ігор зазначив, що замісник начальника поліції пообіцяв, що зробить все можливе, аби до кінця дня вони покинули будівлю, проте особливо на це не розраховує.

«Ми подавали заяву в правоохоронні органи, приїздив слідчий, нам обіцяли завести кримінальну справу — все марно. Вчора пізніше приїхав і «священик КП», який тут править, і показуючи на нього, вони сказали «ми хочемо його тут поселити, а ви вибирайтеся і то негайно». Ці люди захопили спочатку церкву, потім капличку і тепер їхня ціль — хата», — підкреслив настоятель.

Враховуючи те, що конфлікт триває ще з 2015 року, а розкольники, відчули базнаказанність за свої злочинні дії, священик не бачить іншого виходу, як покинути власну оселю і разом з сім’єю переїхати в інше місце.

«Я думаю, що вони не відступлять і ситуація може дійти й до фізичного насилля з їхнього боку», — сказав він.

«В районі 10-ї години ранку до будинку, на замовлення сільської ради, прийшла представниця БТІ, яка, за сприяння поліції, проводить заміри житлового будинку всередині, що по суті є незаконним. Це робиться для того, аби сільська рада, яка діє в цій ситуації у спілці з УПЦ КП, змогла привласнити цей будинок за допомоги адміністративного ресурсу. А те, що священик УПЦ із сім’єю прописані в хаті — нікого не цікавить», — так прокоментував ситуацію голова відділу з врегулювання міжконфесійних конфліктів у Волинській області протоієрей Олег Точинський.

На даний момент прихильники “УПЦ КП” на чолі з сільським головою примушують священика УПЦ виписатись із будинку. Поліція спостерігає.

Нагадаємо, з вересня 2015 року віруючі були позбавлені можливості молитися у власній церкві, а згодом – у грудні того ж року – вона взагалі була силоміць захоплена прихильниками «Київського патріархату» на чолі з сільським головою Павлом Степанцем. З тих пір сільрада за підтримки чиновників РДА намагається створити умови, при яких священик сам би залишив прихід. Однак, попри складнощі, громада не зневірилася та продовжувала звершувати літургійне життя в пристосованому для молитви будинку настоятеля. Нещодавно, за сприяння благодійного фонду з Київщини в Грибовицю був транспортований дерев’яний храм, перша Літургія в якому була звершена 6 серпня. Розкольники всіляко перешкоджали зведенню цієї церкви, а тепер перейшли до силового захоплення будинку священика.

Фото Фейсбук

Просмотров: 1184

Залишити відповідь